В Орлівщині біля храму підпалили сміттєзвалище. Пожежна виїхати відмовилась. Але це окреме питання. Головне – ЧОМУ СМІТТЄЗВАЛИЩА продовжують утворюватися в нашій громаді?
Відповідь: тому що виконком сільської ради не тільки не вживає заходів щодо ЛІКВІДАЦІЇ СМІТТЄЗВАЛИЩ, але й не проводить роботу з населенням по укладанню договорів на вивіз сміття.

Вже більше 3 років в громаді працює комунальне підприємство Комсіті, яке відповідає за централізований збір побутового сміття в населених пунктів Піщанської ОТГ. Попри те, що більше 2х років порушується закон “Про відходи”, згідно якого все сміття повинно сортуватися, воно все ж таки неабияк, але вивозиться.

АЛЕ число укладених договорів не більше 25% по всій громаді (в Орлівщині приблизно 50%, в Піщанці десь 20%, в Знаменівці взагалі статистика відсутня).

Отже проблема утворення сміттєзвалищ (та звичайно, їх спалення) полягає в наступному:

1) Щоб сміттєзвалища не утворювались, все сміття повинно вивозитись. А для цього потрібно, щоб усі мешканці уклали договір з комунальним підприємством.
Методи впливу у виконкому є (голова якого – Лисичкін), але робота не ведеться.

Відсутність договору на вивіз сміття – це порушення, передбачене ст. 152 КУАПП, штраф від 340 – до 1360 грн. Скільки штрафів накладено за відсутність договору? Відповідь – НУЛЬ. Який відсоток укладених договорів? Відповідь ~20% Причина в чому? В бездіяльності виконкому.

2) Статтею 32 Закону України «Про відходи» передбачений обов’язок створення умов для реалізації роздільного збирання побутових відходів, а з 1 січня 2018 року встановлюється заборона на захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів.

Тобто з 1 січня 2018 року всі громадяни зобов’язані сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. Це значить, що кожне домогосподарство повинно укласти договір на вивезення сміття, або ж на послугу із сортування такого.

Питання того, як збирають, транспортують, сортують та утилізують сміття, належить до зони відповідальності виконавчих органів сільських, селищних і міських рад.
Умови створені? Сміття сортується? Відповідь – НІ. Вже протягом року виконком Піщанської ОТГ свідомо порушує закон “Про відходи”. Хто голова виконавчого органу Піщанської ОТГ? Дмитро Лисичкін.

Пам’ятайте – у кожної проблеми є Прізвище, Ім’я та По-батькові. І не треба соромитися їх називати.

Як притягнути Лисичкіна до відповідальності? ПОВІДОМЛЯЙТЕ ПРО СМІТТЄЗВАЛИЩА СІЛЬСЬКУ РАДУ. У раз нереагування, на Лисичкіна, як на посадову особу може бути складений адмін протокол.

Ліквідація стихійних сміттєзвалищ – це їх обов’язок! Зразки звернень про сміттєзвалища тут – https://pishanka.dp.ua/wp-content/uploads/2019/09/akt_skarga_smittya.zip

Про результати розгляду пишіть в Facebook та на сайті.

Постанова Кабміну “Про затвердження Порядку виявлення та обліку безхазяйних відходів“

3. Власники або користувачі земельних ділянок, на яких виявлено відходи, зобов’язані повідомити про них місцеві органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.

4. Підставами для здійснення процедур визначення відходів та наступного їх обліку також можуть бути заяви (повідомлення) громадян, підприємств, установ та організацій, засобів масової інформації, результати перевірок територіальних органів
Держекоінспекції, Держсанепідслужби, органів місцевого самоврядування тощо.
5. Заяви (повідомлення) про факти виявлення відходів розглядаються на черговому (позачерговому) засіданні постійно діючої комісії з питань поводження з безхазяйними відходами (далі – комісія). https://bit.ly/34ouumg

Голова сільради ЛИСИЧКІН, перший заступник МАЗНИЦЯ, виконком та депутати в черговий раз демонструють свою абсолютну БЕЗПОРАДНІСТЬ, НЕПОТРІБНІСТЬ ТА НЕКОМПЕТЕНТНІСТЬ.

Поки вони ділять бюджетні грошики, громада потерпає від сміття та пожеж!

Вячеслав Горобець

Напишіть свій відгук