Голова Піщанської громади Дмитро Лисичкин не знає, не може надати відповідь та навіть не цікавиться цим питанням. Чергове журналістське розслідування виявило нові приклади некомпетентності та байдужості в Піщанській ОТГ.

Нещодавно в Піщанці відбулося засідання робочої групи із розробки стратегії розвитку на період 2019-2028 роки, ініційоване Дніпропетровським Центром розвитку місцевого самоврядування. Метою засідання було визначення основних галузей, на розвитку яких треба зосередитися для отримання найбільш швидкого економічного зростання. Члени робочої групи вирішили, що головною особливістю нашої громади є рекреаційний потенціал, який може зробити Піщанську ОТГ “найтуристичнішою” в Дніпропетровській області.

Ми вирішили з’ясувати, як цей потенціал використовувався при попередній владі, яка здебільше і потрапила в виконавчі органи новоствореної громади.

На останній сесії сільська рада прийняла “Положення про туристичний збір на території Піщанської сільської ради”.

“3.1. Ставка туристичного збору встановлюється у розмірі 1,0 відсотка до бази справляння збору, визначеної пунктом 4 цього Положення.

4. База справляння збору

4.1. Базою справляння туристичного збору є вартість усього періоду проживання (ночівлі) в місцях, визначених пунктом 5 цього Положення, за вирахуванням податку на додану вартість.

4.2. До вартості проживання не включаються витрати на харчування чи побутові послуги (прання, чистка, лагодження та прасування одягу, взуття чи білизни), телефонні рахунки, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в’їзд (віз), обов’язкове страхування, витрати на усний та письмовий переклади, інші документально оформлені витрати, пов’язані з правилами в’їзду.”

Якщо подивитись розцінки деяких турбаз та території нашій сільській ради, то деякі дорівнюють або навіть перевищують ціни європейських готелей (в середньому 50-100 EUR за ніч).

Судячи тільки по відгукам на Booking.com, готель Гудзон мусив сплатити що найменше 30000 грн. за останній рік. І це тільки один готель!

Колишній голова Микола Мазниця минулорічному інтерв’ю зазначав, що “Піщанка, Орлівщина, Знаменівка – курортні райони Дніпропетровщини, де розташовано більше 70 рекреаційних об’єктів, 21 з яких – цілорічні, 10 дитячих турбаз та санаторіїв, в тому числі обласного значення, які приносять дохід до місцевого та державного бюджету.”

Ми не знаємо, яким був туристичний податок останні 5 років, адже ці документи не оприлюднювались. Згідно офіційної відповіді, яку надав голова ОТГ Дмитро Лисичкин одному з активістів, сільська рада не володіє цією інформацією. Це дуже дивно, адже інформація по всім податкам є в бухгалтерії та відображається у звіті про виконання бюджету, який робить саме виконком! Але якщо і не робить (??) – цей запит в порушення закону Дмитро Лисичкин самостійно не переправив до розпорядника інформації, що черговий раз свідчить про некомпетентність керівника та адміністративного апарату сільради.

Черговим доказом незацікавленості керівництва Піщанської сільської ради в справлянні курортного збору є відсутність належного обліку рекреаційних обʼєктів та кількості відпочиваючих, адже виконавчим комітетом не було подано на затвердження сільській раді Переліку податкових агентів – юридичних осіб або фізичних осіб-підприємців, які у відповідності до статті 268 Податкового кодексу України,  уповноважуються радою об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, справляти збір на умовах договору, укладеного з відповідною радою.

Положення «Про туристичний збір на території Піщанської сільської ради» та ставки туристичного  збору затверджено рішенням Піщанської сільської ради  від 26.06.2018 року №1-2 /VII «Про встановлення місцевих податків та зборів на території  Піщанської сільської ради на 2019 рік». Контроль за виконанням даного рішення покладено на постійну комісію Піщанської сільської ради з питань планування фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку (голова комісії Бабашова Яна Анатоліївна, члени комісії Копосова Анастасія Йосипівна, Лужний Юрій Іванович, Нарозникова Маня Віталіївна), першого заступника Піщанського сільського голови Мазницю М.П. 

У складі виконавчих органів Піщанської сільської ради утворена посада інспектора з праці та податків сільської ради, але за два с половиною місяці «напруженої» роботи такого інспектора (Ільчук О.Г.), а також  постійної комісії Піщанської сільської ради з питань планування фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку, та першого заступника Піщанського сільського голови Мазниці М.П.,  жодної гривні від туристичного збору чи будь-якого іншого місцевого податку до місцевого бюджету Піщанської сільської ради додатково не надійшло. На черзі денній вказані посадові особи та уповноважені органи Піщанської сільської ради не можуть, не знають, та мабуть і не хочуть вживати реальних заходів щодо наповнення бюджету нашої громади від справляння туристичного збору.

Треба зауважити, що на відміну від Піщанської, Орлівщинська сільрада знає точно, скільки отримує від туризму, про що звітував на останній сесії 2017 року колишній голова Гаценко В.В. У “найтуристичнішому селі” найтуристичнішої громади туристичний збір склав за 2017 рік близько 100,000 грн. Для довідки, тільки Орлівщина має близько 60 (шестидесяти!) рекреаційних об’єктів в тому числі баз відпочинку, студентських та дитячих таборів.

Тож чому Піщанська сільрада, яка сьогодні називає себе “найтуристичнішою”, ніколи не надавала дані та навіть не цікавились, скільки ж бюджет отримує від туризму? Мабуть тому, що все було достатньо зрозуміло у процесах, які там відбуваються:
1) Виділити землю
2) Продати
3) Повторити

Судячи з кількості туристичних та рекреаційних об’єктів та відвідувачів в Піщанській ОТГ (навіть якщо не розвивати власні напрямки туризму та відповідні комунальні підприємства), до бюджету мусили надходити мільйони гривень… Але вони нікого не цікавили. Судячи з усього – не цікавлять і тепер.

Тож, наступного разу, коли у відповідь на ваш запит до сільради почуєте “грошей нема” – пам’ятайте, що тут просто нема кому їх заробляти для громади. Чекайте наступних виборів, коли ще по 200 гривень роздадуть.

Напишіть свій відгук