Найтуристичніша громада області почала працювати над власною стратегією

0
1557

Новостворена Піщанська ОТГ розпочала роботу над створенням свої десятирічної стратегії розвитку з експертом Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Сьогодні, 17 липня, відбулось перше засідання робочої групи із розробки стратегії розвитку на період 2019-2028 роки.

Засідання проходило у будинку культури і зібрало близько 60 осіб. За словами експерта з регіонального розвитку Ігоря Мамонова, така кількість учасників свідчить про високу активність громадян та запита до змін. На засідання завітали навіть мешканці сусіднього міста Новомосковськ, аби дізнатися, як можна покращити управління власною громадою.

Відкрив засідання перший заступник Голови Піщанської ОТГ Микола Мазниця. Він наголосив на необхідності спряти у діяльності Робочої групи та активної залученості як можна більшої кількості мешканців, аби врахувати усі побажання та думки.

Директор Дніпропетровською ЦРМС Олена Тертишна зазначає, що Піщанська ОТГ має високий потенціал стати найтуристичнішою громадою області – ще однією туристичною родзинкою Дніпропетровщини. Половина її території – це рекреаційна зона, тому туризм і рекреація, неодмінно, ляжуть в основи стратегії розвитку громади.

Вячеслав Горобец прокоментував цю подію так:

“Тим, кому цікава моя думка, ось вона – відбувся черговий великий “ПУК”.
1) Замість одного експерта (Шавериної), стратегію буде розробляти інший – Мамонов (співробітник Дніпропетровського ЦРМС). Бо фахівців серед “досвідчених людей”, які десятиріччями керували нашими селами, не знайшлося.

2) Вступна частина презентації, яка була покликана запалити присутніх ентузіазмом, затягнулася і тривала близько години, так і не викликавши бажаного ефекту. Такі презентації треба починати з кінця – головних питань “де гроші? що зробити, щоб їх отримати”.

3) На кого була розрахована презентація? На фахівців? Так тут їх немає. Ті ж самі речі я розповідав Миколі Мазниці та Олександру Спічаку на своєму семінарі “Засади економічного розвитку” 21 травня 2017 року. Про інвентаризацію, про необхідність створення інвестиційного паспорту громади, про співпрацю бізнесу, влади та громадськості. Тоді нічого не зрозуміли – не зрозуміють і зараз.

4) В сухому залишку те, що на першому етапі потрібно зробити робочій групі – провести анкетування населення. Анкети якось роздадуть (мабуть на ксероксі роздрукують). Матеріали презентації “скопіюйте з ноутбука”. Ті, хто займаються розробкою стратегії “майбутнього” не чули про Google Docs, Google Tables – суспільна робота над документами в рамках робочих груп, яка вже є стандартом, в “стратегію майбутнього” не входить.

5) Координація. “Підходьте до мене, звоніть мені”, – казав Микола Мазниця. Забув додати “надсилайте листи поштою”. Про координацію через групові чати Телеграм, Viber або в соцмережах не пролунало ані слова.
Ви не в змозі зрозуміти наскільки ви вже не актуальні стосовно сучасного світу і тим паче – при владі, щоб робити якісь реформи!
“Ми залучимо ще більше людей в цю робочу групу” наголошував колишній голова. Давайте ще більше – щоб остаточно перетворити її роботу на бардак. Якщо не можна взяти якістю, візьмемо кількістю!

Координатором робочої групи призначили о. Олександра (Спічака). Координатор, замість того, щоб повідомити присутніх про наступні плани, зібрати контактні дані та виступити з доповіддю, увесь час просидів за мікшерським пультом, час від часу вмикаючи музику.
Піщанка вже майже вилетіла з європейської програми “Мери за економічне зростання”, яку ви “скоординували”. Її врятує тільки диво…
Краще б ви, отець Олександр, молились за залучення інвестицій, а не координували цей процес. Було б більше користі. Може цій сільраді просто “пороблено”? :)

Іншими словами, сприяти залученню інвестицій, створювати стратегію розвитку та адмініструвати цей процес будуть люди, які жодної копійки за своє життя у власному бізнесі не заробили.

“Не вмієш працювати – навчай. Не можеш навчати – керуй”. Класика.
Всі ці люди вже мали достатньо часу, щоб нічим не відзначитися. Марно сподіватися що щось зміниться в цьому борделі і зараз через пересування ліжок…”

Напишіть свій відгук