Жахлива ситуація з відходами в країні призвела до утворення чисельних сміттєзвалищ. Загалом вже 5% країни вкрито звалищами та полігонами ТПВ. Не є виключенням і Піщанська сільська рада, де є до 20 тільки офіційно відомих сміттєзвалищ. І ситуація продовжує погіршуватись.

Між іншим, вже наступного року вступає в силу закон, яким ЗАБОРОНЕНО ЗАХОРОНЕННЯ НА СМІТТЄЗВАЛИЩАХ НЕСОРТОВАНИХ ВІДХОДІВ, які можуть бути належним чином перероблені у вторинну сировину.

У Піщанці (Новомосковського району), за пропозицією місцевих активістів та підтримки сільського голови Миколи Мазниці, ініціювали вирішення цієї проблеми.

Піщанка, Орлівщина, Знаменівка – курортні райони Дніпропетровщини, де розташовано більше 70 рекреаційних об’єктів, 21 з яких – цілорічні, 10 дитячих турбаз та санаторіїв, в тому числі обласного значення, які приносять дохід до місцевого та державного бюджету.Самарський ліс називають «легенями Дніпропетровщини». Неприпустимо, коли ресурс, який може працювати на користь громаді знищується, засмічується та шкодить іміджу нашого району, – каже голова Піщанки Микола Мазниця. Ми маємо на меті припинити забруднення довкілля, ліквідувати стихійні сміттєзвалища та показати позитивний приклад іншим громадам.

В Україні існують виробники сучасних сортувальних ліній, які готові виконати проект «під ключ». Але для встановлення сміттєпереробного комплексу, який би задовольняв потреби Піщанки і навколишніх сіл, потрібно 1,5-2 мільйони гривень.

«Розраховуємо на підтримку обласної влади і звернулись з запитом на виділення коштів з обласного екологічного фонду. Така сума для сільського бюджету непосильна, у місцевому екологічному фонді коштів майже немає», – зазначає голова Піщанки.

Основними компонентами відходів є: 25-30% – полімерні відходи; 10-15% – деревина; 10-15% – папір та упаковка; 10-15% – будівельні відходи; 5-15 % – скло; 3-5% – гума та ін.

Значна частина органічних відходів з домогосподарств в сільській місцевості компостується населенням і вноситься в грунт як органічне добриво, оскільки переважна більшість забудови населених пунктів – це садибна забудова із прибудинковими земельними ділянками, які використовуються населенням для вирощування сільгосппродукції.

Роздільне сортування в повній мірі не проводиться, але близько 5-7% таких відходів заготовлюється як вторинна сировина (лом кольорових і чорних металів, макулатура, склотара, подекуди ПЕТ упаковка) через заготівельні пункти і періодично окремими мобільними заготівельниками вторсировини.
Але ж з 2018 року захоронення несортованих відходів буде заборонено: Статтею 32. Закону України «Про відходи» передбачений обов’язок створення умов для реалізації роздільного збирання побутових відходів, а з 1 січня 2018 року встановлюється заборона на захоронення не перероблених (необроблених) побутових відходів.

Вячеслав Горобець, мешканець Піщанки та секретар громадської екологічної ради при ОДА зазначає:

«Багато років про сортування сміття тільки говорять. Одні кажуть, що треба навчити сортувати сміття населення, і це велика проблема. Інші чекають інвестора, щоб побудувати сміттєпереробний завод за сотні мільйонів євро. Ми пропонуємо діяти. Не потрібен великий сміттєпереробний завод: схильність до гігантоманії, яка була притаманна Радянському союзі, має залишитись у минулому. Децентралізація повинна прийти і у сферу поводження з відходами – у кожній місцевості має бути встановлений невеличкий сортувальній комплекс, з урахуванням потреб і специфіки території. Є сучасні рішення від вітчизняних виробників, які дозволять вирішити проблему з сортуванням та переробкою відходів швидко і набагато дешевше за іноземні. Така сортувальна лінія може запрацювати вже за 2-3 місяці після виділення фінансування.
Сьогодні за рахунок обласного екологічного фонду здебільшого вирішується проблема з підтопленнями та «відновлюються малі річки». А на той факт, що ми давно потопаємо у смітті, не звертають уваги.»

Отже, впровадження системи роздільного збирання сміття дозволить зменшити кількість відходів, які підлягають захороненню, сприятиме розв’язанню екологічних і соціальних проблем, сприятиме ресурсозбереженню і підвищенню рентабельності підприємств сфери поводження з ТПВ.

Фото. Піщанка і Орлівщина

Напишіть свій відгук