Школяри вже тиждень гребуть опале листя на майданчику біля пам’ятника. Гребуть і звалюють на кучу біля огорожі церкви, напроти амбулаторії, створюючи справжнє чергове сміттєзвалище. Незабаром там з’являться пакетики і кульочкі зі сміттям, які добрі громадяни донесуть з найближчих будинків. А потів все це буде спалено. І знову нас змісять вдихнути цілий букет канцерогенів та сморіду.

Майже цілий рік ми дихаємо димом.
– Весною, тому що селяни “наводять порядок”, спалюючи гілки та залишки опалого листя.
– Літом, коли спалюють ділянки з сухою рослинністю, стерню та пожнивні рештки.
– Восени, коли палять опале листі разом зі сміттям.
– Взимку, тому що село опалюється дровами та вугіллям.

Звідки ж беруться ці алергії, астми, онкологічні захворювання та проблеми з органами дихання? Це вже нормально – ми звикли, що в магазинах з’явилися товари для алергіків, для діабетиків. Це “нормально”, що наші діти народжуються інвалідами. Що в класі вже важко знайти хоч одну повністю здорову дитину.
“Це ж така погана екологія. Це ж така їжа”, – кажемо ми, натякаючи на те, що це від нас не залежить. І чому ж вона така погана?

“Опале листя – це зло. Його треба зібрати і спалити. Разом зі сміттям, щоб дарма не горіло” – така думка прививається молодому поколінню з дитинства педагогами піщанської школи (та інших)! Попри наукові дослідження і навіть те, чому вчать самі ж педагоги на уроках природознавства, ми наполегливо створюємо “круговорот дурниці в природі” і вчимо робити це наших дітей.

Листя, що обпадає восени з дерев, – не сміття. Розкладаючись в грунті, вони додають в неї мінеральні і органічні речовини, накопичені за літо.
Поступова деструкція опалого листя створює умови для розвитку грунтової мікрофлори і фауни, яка, з одного боку, виконує роботу по переробці листя, з іншого боку, перешкоджає розвитку патогенних для дерев організмів (грибкові, бактерійні захворювання дерев).
В найбільш відвідуваних міських парках залишення листя під деревами дає тільки сприятливі результати – поліпшення здоров’я дерев, якості грунтів, поселення птахів і білок.

Прибираючи листя з газону, ви робите шкоду не тільки газону, а найважливіше – екологічної свідомості молодого покоління!

Напишіть свій відгук