Шановні мешканці населених пунктів Новоолександрівської сільської об’єднаної територіальної громади, просимо вас ознайомитись з проектом Правил благоустрою територіальної громади.

Свої пропозиції та зауваження надавайте до виконавчого комітету Новоолександрівської сільської ради за телефоном :

(056) 712-33-81, або депутату вашого округу.

ПРОЕКТ ПРАВИЛ благоустрою Новоолександрівської сільської об’єднаної територіальної громади

Правила регулюють права і обов’язки учасників правовідносин з благоустрою території громади визначають комплекс заходів, необхідних для забезпечення чистоти і порядку в них.

Правила розроблено на основі вимог наступних законодавчих та нормативно-правових актів:

Законів України «Про благоустрій населених пунктів», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про відходи», «Про основи містобудування», «Про дорожній рух», «Про регулювання містобудівної діяльності»;

Кодексу України про адміністративні правопорушення;

Постанов Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 №631 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з надання житлово-комунальних послуг», від 15.06.2006 №826 «Про затвердження Порядку визначення відновної вартості об’єктів благоустрою», від 01.08.2006 №1045 «Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах», від 10.12.2008 №1070 «Про затвердження Правил надання послуг із вивезення побутових відходів»;

Наказів Міністерства житлово-комунального господарства України від 31.05.2007 №32 «Про затвердження Рекомендацій із розроблення правил благоустрою території населеного пункту», від 03.11.2008 №326 «Про затвердження Методики визначення відновної вартості об’єкта  благоустрою», від 11.12.2009 №390 «Про затвердження Положення про громадського інспектора у сфері житлово-комунального господарства», від 07.06.2010 №176 «Про затвердження Методичних рекомендацій з організації збирання, перевезення, перероблення та утилізації побутових відходів», Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 23.09.2003 №154 «Про затвердження Порядку проведення ремонту та утримання об’єктів благоустрою населених пунктів», Міністерства будівництва України від 10.04.2006 №105 «Про затвердження Правил утримання   зелених  насаджень у  населених  пунктах України»,  від  16.01.2007 №7 «Про затвердження Положення  про  громадський  контроль  у  сфері благоустрою населених пунктів» та інші.

Контроль за дотриманням цих правил і координація дій відповідальних посадових осіб, пов’язаних з їх виконанням, здійснюється виконкомом сільської  ради, посадовими особами контролюючих органів.

  1. Загальні положення

1.1Правила благоустрою Новоолександрівської сільської  об’єднаної територіальної громади (надалі – Правила) є нормативно-правовим актом, який установлює економічні, екологічні, соціальні та організаційні засади здійснення благоустрою та утримання території об’єктів  благоустрою об’єднаної громади.

1.2. Правила спрямовані на:

– розроблення та здійснення ефективних і комплексних заходів з утримання території сільської ради в належному стані, їх санітарного очищення, збереження об’єктів загального користування, а також природних ландшафтів, інших природних комплексів і об’єктів;

– організацію належного утримання та раціонального використання територій, будівель, інженерних споруд та об’єктів рекреаційного, природоохоронного, оздоровчого, історико-культурного та іншого призначення;

– створення умов для реалізації прав учасниками правовідносин у сфері благоустрою Новоолександрівської сільської об’єднаної територіальної громади;

– збереження та охорону навколишнього природного середовища, забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, сприятливого для життєдіяльності довкілля;

– забезпечення державних, громадських та приватних інтересів.

1.3. Учасниками правовідносин у сфері благоустрою є виконавчий комітет Новоолександрівської сільської ради, суб’єкти господарювання,  органи самоорганізації населення, громадяни, громадські організації.

1.4. Правила є відкритими та доступними для всіх учасників правовідносин у сфері благоустрою  сільської ради.

  1. Порядок здійснення благоустрою та утримання територій об’єктів благоустрою

2.Керівникам підприємств, організацій, установ, незалежно від форм власності та відомчої належності, юридичним та фізичним особам забезпечувати:

2.1.1. Постійне утримання будівель, споруд, забудов, житлових будинків та їх частин у належному технічному стані і зовнішньому вигляді, для чого своєчасно проводити ремонт та фарбування фасадів і огорож, оновлювати написи назв вулиць та номерних знаків на будинках, назви підприємств, установ, організацій.

2.1.2. Підтримання для нормального руху пішоходів і транспорту належних порядку та чистоти на закріплених виконкомом сільської ради територіях, подвір’ях, посадочних майданчиках, тротуарах, які очищаються повністю, а також на проїзній частині вулиць, провулків, що очищаються до половини їх ширини, включаючи перехрестя.

2.1.3. Проведення щоденного основного прибирання, очищення тротуарів, проїзної частини вулиць, провулків, подвір’їв, газонів.

2.1.4. Своєчасне очищення, утримання в належному стані надвірних санітарних установок для боротьби з мухами в період з 15 березня по 1 жовтня.

2.1.5. Проведення планових заходів щодо недопущення розмноження гризунів та комарів у будівлях, спорудах, забудовах, житлових будинках тощо усіх форм власності.

2.1.6. Очищення дахів, водостічних труб, карнизів від снігу і льоду з дотриманням запобіжних заходів (огородження тротуарів, виставлення огорож).

2.1.7. Своєчасне посипання під час ожеледі доріг протиожеледною сумішшю, очищення асфальтобетонного покриття від криги і затверділого снігу лише скребками та лопатами, вивезення снігу і льоду тільки в місця, визначені виконкомом.

2.1.8. З настанням темряви – освітлення подвір’їв, вестибюлів, сходових майданчиків і коридорів будинків. При наявності сміття прибирання проводити своєчасно.

2.2. Відповідальність за своєчасне прибирання і вивезення побутового сміття, забезпечення належного санітарного стану дворів, прибудинкових територій, вулиць, мостів, переходів, прибережних територій, скверів, парків, ринків, кладовищ та інших місць несуть:

2.2.1. На прибудинкових територіях комунального житлового фонду – керівники виробничих житлових підприємств: об’єднань співвласників багатоквартирних будинків – голови правлінь та керівники підприємств усіх форм власності, що отримали від виконкому сільської  ради право на обслуговування житлового фонду.

2.2.2. На прибудинкових територіях відомчого житлового фонду і закріплених виконкомом територіях – керівники підприємств, організацій, установ, незалежно від форм власності і відомчої підпорядкованості.

2.2.3. За складування відходів у контейнери, санітарне утримання майданчиків, сміттєзбірників і прилеглих до них територій – керівники підприємств, установ та  організацій усіх форм власності.

2.2.4. На ділянках, закріплених сільською радою на договірних засадах з комунальними підприємствами – керівники підприємств.

2.2.5. На ділянках будинків та споруд, що належать громадянам на правах особистої власності або оренди – відповідно власники будинків і орендарі.

2.2.6. На територіях стадіонів, парків, скверів, зелених зон, об’єктів соцкультпобуту усіх форм власності – керівники підприємств, на балансі яких вони знаходяться або які закріплені рішенням виконкому.

2.2.7. На територіях, що прилягають до магазинів, кіосків, павільйонів, торгових точок та підприємств побуту, автозаправних станцій, відповідно до паспорту встановлення тимчасового об’єкту обслуговування та закріплених в установленому порядку виконком сільської ради – керівники підприємств торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування, автозаправних станцій усіх форм власності.

Зазначені підприємства, крім прибирання території, зобов’язані забезпечити встановлення урн біля своїх підприємств, чистоту вітрин та приміщень.

2.2.8. На ринках, торговельних зонах і прилеглих до них територіях, закріплених рішенням виконкому сільської ради, літніх майданчиках закладів торгівлі та громадського харчування – керівники ринків, закладів і громадського харчування, відповідальні особи за роботу торговельних зон, які отримали відповідний дозвіл виконкому сільської  ради.

Ці підприємства, крім прибирання території, зобов’язані забезпечити встановлення урн, туалетів на своїх територіях і їх обслуговування, своєчасне видалення сміття.

2.2.9. Відповідальність за санітарний стан оглядових колодязів, своєчасний ремонт люків і водостоків, прибирання і очищення канав, труб, дренажів, що призначаються для відводу поверхневих і ґрунтових вод із вулиць і шляхів, видалення і негайний вивіз відходів із колодязів тощо несуть керівники підприємств, на балансі яких вони знаходяться, юридичні та фізичні особи.

2.2.10. На територіях цвинтарів, братських поховань – підприємства, на балансі яких вони знаходяться або за якими закріплені рішенням виконкому сільської  ради.

2.2.11. На залізничних коліях, скосах, насипах, переїздах, переходах, території земель залізничної станції – керівники Придніпровської  залізниці.

2.2.12. На територіях, підготовлених під забудову і тих, що звільнилися після зносу – виконавчий комітет Новоолександрівської сільської  ради.

2.2.13. На територіях, відведених під забудову – фізичні та юридичні особи, яким відведені ці земельні ділянки рішенням сільської ради.

2.2.14. На зупинках транспорту – виконавчий комітет.

2.2.15.На територіях, що прилягають до трансформаторних і розподільних підстанцій, а також біля опор і у межах зони охорони ЛЕП – керівники підприємств, на балансі яких вони знаходяться.

2.2.16. На територіях, що прилягають до котельних і теплових пунктів – підприємства, що їх експлуатують.

2.2.17. Відповідальність за санітарно-технічний стан і ремонт туалетів, що перебувають у комунальній власності,  а також у власності юридичних і фізичних осіб, покладається на власників туалетів.

2.3. Вивезення твердих побутових відходів по планово-регулярній системі за договорами з організаціями і громадянами, що володіють будинками на правах приватної власності, а також вивіз рідких нечистот від житлових організацій, домовласників, соціально-побутових підприємств, визначені на конкурсній основі виконкомом сільської ради.

Вивіз промислових відходів здійснюють підприємства на звалище відповідно до укладених договорів.

Керівники підприємств забезпечують безпечне транспортування відходів по території громади, організують негайне прибирання розсипаних відходів при їх перевезенні.

Заходи адміністративного впливу до осіб, що допускають забруднення доріг, покладаються на Державтоінспекцію.

2.3.1. Підприємства по вивезенню твердих і рідких побутових відходів зобов’язані:

2.3.2. Вивозити тверді та рідкі побутові відходи, на які укладено договори, регулярно, за фактичним їх накопиченням.

2.3.3. Проводити контроль за роботою екіпажів на лінії, виконання графіку роботи, виявляти та усувати причини, що перешкоджають своєчасному вивезенню побутових відходів.

2.4. Житлово – експлуатаційні підприємства зобов’язані:

 2.4.1. Вести систематичну роз’яснювальну і виховну роботу серед населення з питань дотримання санітарного режиму і вимагати безумовного виконання.

2.5. Відповідальні посадові особи ради мають право:

 2.5.1. За рішенням виконавчого комітету складати акти, протоколи на порушників санітарного режиму передавати матеріали до адміністративної комісії сільської  ради.

2.6. Керівники житлово-експлуатаційних підприємств і установ, відомств, навчальних закладів, підприємств торгівлі і громадського харчування, медичних і дитячих закладів та інші зобов’язані укладати договори на вивіз твердих і рідких побутових відходів, а також на проведення робіт по боротьбі з комахами і гризунами.

2.7 Керівники підприємств, установ, організацій будь-якої форми власності, зобов’язані, підтримувати необхідний рівень чистоти на своїй території, у тому числі своєчасно вивозити тверді і рідкі побутові відходи, що накопичуються у них. Для цього вони зобов’язані укласти договір на вивіз відходів у відведене місце не пізніше ніж за 2 місяці до кінця року з підприємствами, яким надано право займатися цією діяльністю.

Відмова від виконання цієї вимоги розглядається як факт забруднення навколишнього середовища відходами споживання.

2.8. Для щойно введених підприємств торгівлі громадського харчування та інших побутових об’єктів договори на вивезення твердих і рідких побутових відходів також укладаються з підприємствами і подаються на розгляд комісії з приймання об’єктів у експлуатацію.

Плата за вивіз відходів проводиться за існуючими тарифами і нормами накопичення у терміни, визначені договором.

2.9. Вивіз твердих і рідких побутових відходів із відомчого житлового фонду може проводитись власним транспортом на визначені місця за укладеними договорами зі спеціалізованими підприємствами.

2.10. Відмова від укладення договору на вивіз відходів, як: створення несанкціонованих смітників, тягне за собою цивільно-правову і адміністративну відповідальність відповідно до чинного законодавства України.

2.11. Керівники  підприємств усіх форм власності, голови ОСББ усіх форм власності та відомства, що мають на балансі житловий фонд зобов’язані:

2.11.1. Ознайомити всіх громадян, що мешкають на території підприємства із правилами утримання собак і котів. Зажадати від мешканців, власників домашніх тварин проведення своєчасних щеплень тваринам проти сказу, дотримання правил утримання собак і котів, застосувати заходи суспільного впливу за порушення їх утримання.

2.11.2. Утримувати підвали, віконні пройоми житлових будинків, інші підсобні помешкання закритими або обладнувати їх сітками для попередження проникнення.

2.12. Домовласники приватних будинків зобов’язані:

2.12.1. Утримувати сміттєзбиральники встановлені виконавчим комітетом сільської в належному стані. Виносити у сміттєзбиральники тільки тверде побутове сміття.

2.12.2. Заключити договір на вивезення та утилізацію  твердого побутового сміття з підприємством-переможцем конкурсу на виконавця робіт з вивезення ТПВ в залежності від кількості фактично проживаючих у житловому будинку.

2.12.3. Власники собак і котів утримувати їх відповідно до правил утримання собак і котів.

2.13. Відповідальність за санітарний стан територіальної громади несе виконком Новоолександрівської сільської ради.

2.14. Організації, які здійснюють у встановленому порядку будівельні або ремонтно-будівельні роботи, забезпечують наприкінці робочої зміни належний санітарний порядок, вивезення будівельного сміття з будівельних і ремонтно-будівельних ділянок.

2.15. Базар, підприємства торгівлі, громадського харчування та побуту усіх форм власності зобов’язані утримувати в належному санітарному стані магазини, павільйони, лотки, їдальні, кав’ярні, бари, ресторани, закусочні, підприємства по наданню побутових послуг, а також прилеглі до них території, закріплені рішенням виконкому сільської ради.

2.15.1. Усі власники підприємств торгівлі, громадського харчування та побуту, базару зобов’язані облаштувати прилеглу територію, сіяти газони, створювати квітники, попередньо погодивши це з сільською  радою.

2.15.2. Робота базарів не повинна погіршувати санітарний стан території громади негативно впливати на умови проживання та не створювати перешкод для руху транспорту і пішоходів.

2.15.3. Встановлення кіосків, торгових палаток, павільйонів із продажу товарів на вулицях проводиться виключно у визначених місцях з дозволу виконкому сільської  ради.

2.16. Утримання об’єктів та елементів благоустрою суб’єктами господарювання, які здійснюють торговельну діяльність та діяльність із надання побутових послуг, перевезення пасажирів та вантажу, проведення виставок, святкових, розважальних та інших свят здійснюється відповідно до чинного законодавства, рішень сільської  ради та її виконкому.

2.17. Забороняється споживати пиво (крім безалкогольного), алкогольні, слабоалкогольні напої та тютюнові вироби у місцях, на які встановлено обмеження відповідно до чинного законодавства.

2.18. Стічні води повинні відводитися до каналізаційної мережі, а при її відсутності – в спеціальні резервуари. Звільнена тара підлягає щоденному вивезенню.

2.19. Вікна – вітрини магазинів, майстерень, побутового обслуговування, інших підприємств сфери послуг, рекламні оформлення, оголошення, афіші повинні утримуватись у належному стані. Рекламні оформлення  розташовуються відповідно до плану оформлення територіальної громади  узгоджених з відділом містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури ДРДА.

2.19.1. Розміщення кіосків, павільйонів, наметів, літніх кафе та майданчиків торгівлі і громадського харчування та інших тимчасових об’єктів обслуговування, що потребують оформлення договору оренди землі, також проводиться за рішенням сільської ради та за погодженням з відділом містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури ДРДА.

2.20. Підприємства торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування, базари тощо зобов’язані утримувати у зразковому порядку малі архітектурні форми, щорічно робити їх ремонт.

2.21. Комунальні підприємства організовують забезпечення необхідної кількості урн на тротуарах вулиць, утримання їх справними і чистими, своєчасне очищення від сміття в міру його накопичення, але не рідше одного разу на день. Забороняється спалювати сміття в урнах і зняття їх на зиму.

2.22. При виконанні ремонтно-будівельних робіт, зокрема при прокладанні підземних комунікацій, підприємства та організації, що виконують ці роботи, зобов’язані негайно вжити заходи, щодо повного збереження насаджень. Протягом 15 днів після закінчення робіт відновлювати дорогу, тротуари, газони.

2.23. Відкриття об’єктів торгівлі, громадського харчування, сфер послуг, аптек, кіосків, автозаправних станцій повинно погоджуватись з Новоолександрівською сільською  радою у відповідності до Правил благоустрою Новоолександрівської сільської об’єднаної територіальної громади.

  1. Перелік установлених законодавством обмежень (обтяжень) на використання земельних ділянок об’єктів благоустрою

3.1. На земельних ділянках об’єктів благоустрою забороняється:

– виконувати земляні, будівельні та інші роботи без ордеру, виданого виконкомом Новоолександрівської сільської  ради;

– самовільно влаштовувати городи, пошкоджувати дерева, кущі, квітники, газони;

– вивозити і звалювати в невідведених для цього місцях відходи, сміття, траву, гілки, деревину, сніг, листя тощо;

– складувати будівельні матеріали, конструкції, обладнання;

– самовільно встановлювати технічні засоби регулювання дорожнього руху, об’єкти зовнішньої реклами, торговельні лотки, павільйони, кіоски тощо;

– улаштовувати стоянки автомашин, зупинки громадського транспорту та паркувати автотранспортні засоби на газонах;

– випасати худобу, вигулювати та дресирувати тварин у не відведених для цього місцях;

– здійснювати ремонт, обслуговування та миття транспортних засобів, механізмів (крім випадків проведення негайного ремонту при аварійній зупинці);

– здійснювати несанкціоноване підключення до інженерних мереж;

– очищати дахи від снігу та льоду, виконувати земляні, будівельні та інші роботи без установлення тимчасової огорожі на прилеглих територіях;

– захаращувати пожежні проїзди на територіях, прилеглих до житлових будинків;

– наклеювати інформаційні, агітаційні та рекламні листівки, оголошення і плакати, робити малюнки на стінах будинків, споруд, парканах;

– мити, ремонтувати автомобілі, мотоцикли, моторолери, купати тварин, прати килими на подвір’ях державного, громадського житлового фонду, на дорогах, тротуарах, газонах, біля водойм, водорозбірних колонок, підключати до них поливні шланги;

– пересувати  вулицями сіл на будь-яку відстань механізми на гусеничному ходу без трейлерів і відповідних пристосувань до них;

– торгувати промисловими і продовольчими товарами, будівельними матеріалами, запасними частинами до механічних засобів, лікарськими рослинами та іншими товарами в не відведених для цього місцях;

– використовувати неохайний і несправний транспорт;

– забруднювати вулиці при перевезенні вантажів;

– допускати заростання бур’янами газонів та квітників;

– прибудовувати до кіосків, павільйонів, наметів прибудови, козирки, загороди, навіси непередбачені проектом, а також складувати тару і запаси товарів біля торгових точок;

– залишати неприбраною територію на вулицях, у парках, скверах і інших місцях по закінченню виносної торгівлі, де вона дозволена, а також пересувні візки, лотки, контейнери, інші торгівельне устаткування.

3.3. Громадянам забороняється:

3.3.1. Утримувати на балконах, лоджіях тварин, птицю, голубів, мити балкони зливанням води. Робити на вулиці біля багатоквартирних будинків загорожі та утримувати в них птицю, худобу.

3.3.2. Витрушувати одяг, килими, інші речі на балконах, у під’їздах, парадних входах до будинків, кидати з балконів, вікон різні предмети та виливати рідини, недопалки.

3.3.3. Пересування з собаками без повідків і намордників по території житлової забудови та проїзд у пасажирському транспорті, відвідування з собаками магазинів, підприємств громадського харчування, об’єктів соцкультпобуту.

3.3.4 Проїзд у забрудненому одязі в громадському транспорті (автобусах, маршрутних таксі).

3.3.5. Виносити у контейнери будівельне, негабаритне сміття та землю.

3.3.6. Палити листя та рослинність на вулицях, присадибних земельних ділянках, біля житлових будинків, на територіях, прилеглих до підприємств, установ, організацій.

  1. Здійснення контролю за виконанням Правил

4.1. Контроль за станом благоустрою Новоолександрівської сільської  об’єднаної територіальної громади, виконанням цих Правил здійснюється шляхом:

– проведення перевірок території населених пунктів;

– розгляду звернень учасників правовідносин;

– складання адміністративних протоколів про здійснення правопорушень, накладення і стягнення штрафів, розгляду справ про адміністративні правопорушення, передбачені чинним законодавством;

– подання позовів до суду про відшкодування шкоди, завданої об’єктам благоустрою внаслідок порушення законодавства з питань благоустрою населених пунктів.

Здійснення органом контролю вищезазначених заходів виявлення порушень у сфері благоустрою не потребує узгоджень, дозволів або направлень на перевірку.

4.2. Для усунення порушень правил благоустрою території громади органом контролю можуть вживатись такі заходи:

– надання обов’язкових до виконання приписів на ім’я осіб, відповідальних за утримання об’єктів благоустрою, якщо перевіркою цих об’єктів виявлені фактори та умови, які можуть спричинити порушення правил благоустрою території селища;

– надання замовникам і виконавцям робіт, які здійснюються з порушенням правил благоустрою, письмових попереджень щодо припинення або призупинення таких робіт і вжиття заходів для відновлення пошкоджених елементів благоустрою, звільнення незаконно  зайнятих ділянок території громади;

– складання протоколів про адміністративні правопорушення за фактами порушення правил благоустрою згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення;

– інформування органів державного нагляду у сфері благоустрою населених пунктів, правоохоронних органів, дозвільних органів та органів фінансового контролю про факти грубого або неодноразового порушення правил благоустрою, ігнорування приписів і звернень посадових осіб органу контролю, перешкоджання проведенню перевірок території та здійсненню заходів з усунення порушень правил благоустрою території міста;

– оформлення акта комісійного обстеження території для подальшого обрахування грошової компенсації та оцінки розміру відшкодування збитків, завданих об’єкту благоустрою. Склад комісії для обстеження території затверджується керівником органу контролю.

4.3 Оцінка розміру відшкодування збитків, завданих об’єкту благо-устрою, здійснюється його балансоутримувачем у порядку, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України від 15 червня 2006 р. № 826 “Про затвердження Порядку визначення відновної вартості об’єкта благоустрою” та наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 03.11.2008 № 326 “Про затвердження Методики визначення відновної вартості об’єкта благоустрою”, та іншими чинними нормативно – правовими актами. Орган контролю бере участь в роботі комісії з оцінки розміру відшкодування збитків, завданих об’єкту благоустрою.

  1. 5. Відповідальність громадян та юридичних осіб за порушення Правил

5.1. Невиконання або порушення передбачених Правилами вимог та обов’язків вважається порушенням цих Правил. За порушення цих Правил винні особи несуть відповідальність, установлену Кодексом України про адміністративні правопорушення, Законом України «Про благоустрій населених пунктів», цими Правилами, іншими нормативно-правовими актами.

5.2. Притягнення осіб, винних у порушенні законодавства у сфері благоустрою населених пунктів, до відповідальності, передбаченої законом, не звільняє їх від обов’язку відшкодування шкоди, завданої внаслідок порушення вимог цього законодавства.

У випадках, коли порушення вимог цих Правил пов’язане з аварією, стихійним лихом, усунення наслідків такого порушення здійснюється у встановлені строки відповідно до чинного законодавства.

5.3. У разі, коли особи, винні у порушенні цих Правил, не виконують обов’язок щодо усунення наслідків порушення у встановлений строк, балансоутримувач об’єкта або елементу благоустрою має право здійснити усунення наслідків порушення цих Правил власними силами або шляхом укладення відповідного договору про залучення для виконання певних дій третіх осіб. У такому випадку балансоутримувач, а також особа, що здійснює усунення наслідків порушення, має право на відшкодування витрат (збитків), понесених у зв’язку з усуненням наслідків порушення вимог цих Правил.

5.4. Збитки, завдані об’єкту благоустрою в результаті порушення законодавства з благоустрою населених пунктів, підлягають відшкодуванню в установленому порядку.

5.5. Розмір відшкодування збитків, завданих об’єкту благоустрою, визначається  балансоутримувачем за методикою визначення відновної вартості об’єктів благоустрою, затвердженою центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

5.6. У разі, якщо пошкодження чи знищення елементів благоустрою здійснюється балансоутримувачем у ході усунення аварії на власних інженерних мережах чи власних об’єктах або якщо особу, яка пошкодила чи   знищила елементи благоустрою, не виявлено, відбудовні роботи проводяться за рахунок власника об’єкта благоустрою.

5.7. Притягнення осіб, винних у порушенні законодавства у сфері благоустрою населених пунктів, не звільняє їх від обов’язку відшкодування шкоди, завданої внаслідок порушення вимог законодавства.

СЕКРЕТАР СІЛЬСЬКОЇ  РАДИ                                                  Г.І.ЗАЙВА

Напишіть свій відгук