Пам’ятаєте стару пісню: «В нашем доме поселился замечательный сосед»? Але сусіди – не завжди чудові. А ще гірше, коли цей «пречудовий незнайомець» вирішує оселитися у вашому будинку. Ні, не з вами. Замість вас…

Про таке не заспівають і не напишуть романи. Це – історія з життя: 22 лютого поточного року новий великий махінатор з двома своїми дочками (Наталя Петренко та Людмила Петренко) вдерлися в будинок по вул. Степовій, що у Підгородньому. Жертви афери були підібрані «розумно» – беззахисні літні люди. Хіба можуть вони хоч якось протидіяти нахабному, жадібному та безпринципному хапузі-чиновнику? «Весела сімейка» намагалась викинути літніх людей на вулицю, маючи на руках підроблені документи. Але цього разу стареньким пощастило – приїхали правоохоронці та швидко розібрались у ситуації. Прекрасну сімейку відправили геть. На жаль, так було не завжди…

Ця історія – реальна ситуація з життя першого заступника Піщанської сільської ради Володимира Петренка. Але, давайте по черзі…

Як «герой» докотився до такого життя?
Комсомолець. Потім комуніст. На жаль, ідейно пролетарем не був. У своїй біографії вказує: був інструктором відділу комсомольських організацій при Дніпропетровському міськкомі, потім трудився у Красногвардійській райкомі компартії у відділі скарг. Подейкують, на таку «жирну» посаду зовсім молодого Володю, який щойно відслужив у армії, призначили за «особливі заслуги» перед КДБ (КГБ – рос.). Якісно «закладав» колег з приводом та без, – хіба можна було проігнорувати такого цінного кадра? До речі, ближче до розпаду СРСР Петренко навіть встиг побути цілим помічником Народного депутата Радянського Союзу! Це так, щоб розуміти масштаб «особистості»!
Ну і як не стати після цього банкіром або політиком? Але далі життєпис товариша Петренка сповнена «білими плямами». У своїй офіційній біографії наш герой вказує, що з 1991 по 2011 рік він працював «керівником у комерційних організаціях». В яких саме, наш персонаж сором’язливо замовчує. Чому? Вочевидь тому, що у цьому списку немає відомих українських чи світових компаній. Але є звичні для ‘90-х ОЗУ (ОПГ – рос.) з колегами-«бізнесменами», за якими плакала тюрма.

Політичний ренесанс та «віджим» житла
І коли здавалося, що на політичні посади Петренко вже не повернеться і до кінця життя буде задовольнятися шахрайством дрібного та середнього масштабу, доля посміхнулася нашому «герою». Точніше, не стільки доля, скільки прихід до влади Партії регіонів, у лавах якої, особливо на місцях, опинилось багато «успішних підприємців» із 90-х, які вирішили, так би мовити, «легалізуватися». Безумовно, Петренко «прийшовся до столу»: у травні 2011 року він стає не просто депутатом Жовтневої (наразі – Соборної) районної у місті (тоді ще Дніпропетровську) ради, а цілим заступником з питань діяльності виконавчих органів! А це, як любили казати в оточенні старого комсомольця, «не мелочь по карманам тырить»!

Зв’язки з правоохоронцями та «жирна» посада дозволили вчорашньому «справжньому комуністу» Петренку стати аферистом та відбирати чужу власність. Почав він з простого – забрав квартиру у Ради ветеранів Красногвардійського району.

«Успішне завершення» справи надихнуло Володимира Петренка на нові «звершення». Знахабнілий чиновник відібрав у звичайних людей близько 40-а квартир. У цього прибуткового «бізнесу» він залучив і дочок – не тільки ж батьку старатися. Так була вкрадена квартира №50 на пр. Калініа (наразі – Сергія Нігояна), 42 уже в Дніпрі, де розміщувалася Рада ветеранів. Там до сих пір живе його дочка. Так би мовити, зробив подарунок улюбленій дівчинці. Звичайно ж, їй потрібніше, ніж ветеранам… Всього ж у цьому домі у нього 3 квартири. Абсолютно усі здобуті «непосильною працею».


Схема примітивна:
знаходили людей із таким же прізвищем (погодьтесь, прізвище Петренко не рідко зустрічається), за хабарі заднім числом прописувалися у їхніх квартирах. А потім раптом з’являлись рішення суду, підробні документи про спадщину. Бідолашні люди навіть не підозрювали, що причиною їхніх нещасть є поширене прізвище. Так з’являвся ще один претендент на законну власність. Але претендент не звичайний, а зі зв’язками, при посаді, справжній «рєшала». І ці зв’язки допомогли товаришу Петренку в прямому сенсі – озолотитися.

Географія діяльності шахрая вражає! Петренко «гастролював» в Одесі, Києві, Чернігові, Миколаєві, Черкасах, Івано-Франківську, навіть встиг придбати таким чином нерухомість у Криму, якраз перед окупацією. Так-так, зараз він спокійно може відпочивати у Криму у власних 3-ох квартирах. Справжній олігарх!
Придбане непосильним рейдерством…

Проблемою стало декларування. Задекларував Петренко 5 об’єктів нерухомості. А де інші? На одній донці – 18, на іншій – 11, на ньому особисто – 14. Витрати чиновника перевищують доходи удесятеро!

Якщо вірити декларації Петренка, за час своєї діяльності він накопичив близько 120 тисяч доларів. Якщо вірити здоровому глузду, до цієї суми можна дописати ще один або навіть і два нулі. Мова саме про готівкові збереження, без урахування вартості відібраних квартир.

У «чесного комуніста» навіть свій бізнес з’явився. Адреса реєстрації – та сама вищезгадана квартира на пр. ім. Сергія Нігояна. Усі 3 компанії «успішного підприємця» – «Дніпровська страхова агенція», «Континент ЛТД» та «Континент-центр» – уже збанкрутіли. До речі, їх Петренко у декларації не вказав. Забув, напевно…
Між іншим, жодної реальної підприємницької діяльності фірмочки, зареєстровані у квартирі доньки, віджатої у ветеранів, ніколи не здійснювали. Щоб у цьому впевнитись, достатньо просто поглянути на статутні капітали цих фірм. Наприклад, у «Дніпровської страхової агенції» він складає 11,8 тис. грн, що виглядає відверто смішно, адже мова йде про страхову агенцію. Але, не дивуйтеся, адже нікого, крім самого Петренка, страхувати там не збиралася. На «страхове агентство» чиновник реєстрував «віджаті» земельні ділянки. Зокрема, про це повідомляється у визначенні Господарського суду Чернівецької області – загребуща рука Петренка залізла навіть туди!
Про «Континент ЛТД» і «Континент-центр» навіть говорити смішно. У одній статутний капітал – 1,50 грн, у другій – 260 грн. Погодьтеся: надпотужно як для «керівника комерційних організацій»! Але це не дивно, адже для того, щоб реально займатися бізнесом у межах закону, необхідні знання, аналітичний склад розуму та креативні інноваційні ідеї. Нічого цього, як виявилося, у Петренка немає. Тільки непомірна жадібність і нахабство, які заохотили наша імпотентна правоохоронна система і продажні судді.

Що зараз?
Справжньою проблемою для любителя чужих квартир стала ліквідація районних рад у Дніпрі. У нові адміністрації зашкваренного хапугу ніхто не кликав. «Хлібна посаду» та місячна зарплатня у 50 тис грн, яка, хоч і була лише приємним доповненням до основного заробітку, витікала як пісок крізь пальці. А підприємництвом наш «герой» здатний займатися тільки під покровительством «кришувальників».
Загалом, з Дніпра довелося забратися. На щастя для екс-комсомольця, в Україні якраз впроваджували адміністративну реформу, були сформовані об’єднані територіальні громади, куди потекли гроші. Але головне – величезні земельні багатства, ще не до кінця роздерибанені.
Примазавшись до голови Піщанської сільської ради, гарненько «підмазавши», Петренко став його заступником. Майстерно запудривши голову голові, він вже почав освоювати бюджет селища, ну і, чого гріха таїти, земельні ресурси. За старою доброю традицією, під прапором провладної партії – ✅ «Слуга Народу».
До речі, наш товариш уже встиг засвітитися в неоднозначній історію. Напевно, ви чули про борд із паліями трави. Той самий борд, на якому зображені двоє чоловіків, які обіймаються. В цілому, на ньому немає жодного натяку на будь-яку сексуальну близькість між чоловіками. Зате Володимир Петренко побачив у цьому гомофобію і влаштував справжній спектакль з вимогою зняти борд…
Чи так вже сильно Петренко переживає за права ЛГБТ, які, на його думку, були порушені? Навряд чи. Володя дуже якісно відволікає жителів громади від нагальних проблем і від власних схем – дешевим піаром і цирком.
Скільки хитрий послідовник Остапа Бендера буде «кидати» пенсіонерів і грабувати бюджет Піщанської громади, залежить виключно від волі громадян та роботи правоохоронних органів.
Було б цікаво поглянути на спектакль, коли знімати будуть вже самого Петренка – в залі суду, в наручниках і на лаві підсудних!

Далі буде…

Напишіть свій відгук