Давайте розберемо по гарячих слідах продовження і закінчення сесії, що відбулась у вівторок, 26 листопада.

Пан Токовило: 1) не всім сподобалось, як пройшла сесія у п’ятницю. 2) Регламент, що було прийнято депутатами на початку – 95% копія типового закону про самоврядування та 5% – ні на які вуха не натягнеш. 3) Про премії – це прерогатива голови, гаразд вже лаятися. 4) Треба визначитися з повноваженнями старост (та давно пора, з преміями-то вже визначились). 5) Вільні гроші (з премій) треба направляти на зарплатню, наприклад, нянечок у дитсадочках. 6) Купити відділу освіти нову машинку тисяч так за 250, щоб їздила та не ламалась. 7) Давайте згадаємо другу по номеру сесію, хто топив за 250% голові, щоб і собі їх потім додати.

Пан Козар: було б гарно скоротити штат відсотків так на 20 мінімум. Для цього нехай правова комісія перегляне всі посадові інструкції, розбереться як слід і оптимізує всіх, кого спіймає.

Пан голова: 308 тис. грн, що зекономив Спортивний клуб Камелот, і що ми дозволили Камелоту їх на себе витратити (з них 50 тис. на більярдний стіл), то це питання не пройшло профільну комісію (сюрприз!), тому треба накласти вето цілком на друге питання минулої сесії. Шкода, що вся та біганина Шелегової з бумажками минулого разу і дві години нашого життя були марними.

Відділ освіти вимагає собі ще 5-7 працівників – юристів, інженерів, діловода (ага, авжеж).

Ще вирішили створити комісію для інвентаризації вільних квартир у гуртожитках, бо виконком комусь одну таку виділив, доки голова був у Києві (зі слів депутатів). Питання не зрозуміле, нехай розбираються – лайка була довгою, переказувати вже не має сил.

Ще цікаве: хто подав документи на проекти земельних ділянок у садових товариствах – то всі в прольоті. Бо пан Мішин засумнівався, що у заявах можна вказувати адресу, коли на ділянці відсутня будівля, а услід за Мішиним засумнівались інші депутати, аргументи Козара і Радкевича ні до чого не привели. Тому, шановні, готуйтесь їхати з бумажками ще раз.

І на останнє саме цікаве: Деревчук презентували списочок, де наша ОТГ номер 16 з 64 за якимись там важливими показниками, витрачаємо 20% бюджету на апарат, та по навантаженню на працівників сільради ми на перших місцях – от лишенько, 365 жителів на одного працівника. Тому треба взяти ще спеціалістів, наприклад, з закупівель, бо з нового року тендерами буде вирішуватися всі питання більше за 50 тис. грн. Ще треба спеца з інвестицій і вельми необхідно взяти архітектора, бо районного скоро вже ліквідують (якось мрачнувато я сказав).

А тепер трошки математики: за словами пана Козара звільнення 10 посадовців дозволить зекономити бюджету 2,5 мільйона гривень на рік. Так, ми розуміємо, що в даному випадку порахувати середнє то буде важко, і що коли один їсть капусту, а другий – м’ясо, то в середньому вони їдять голубці, але ж: один посадовець – 250 тис. грн на рік, 71 один посадовець – 17 мільйонів 750 тис. грн на рік при бюджеті громади десь приблизно 105 мільйонів. Тобто, так, пані Деревчук все вірно каже – сільрада з’їдає на зарплатні приблизно 17 відсотків бюджету. Але, чи насправді всі вони виконують свою працю на 18 мільйонів гривень і, як тільки постає питання про позбавлення премій, починають голосити?

Пан Спічак пропонує у коментах провести робочий день з кожним посадовцем та перейнятися важкістю та напруженістю їх праці. А як не переймемося, то що? Їх звільнять, так? Не важко ініціювати аудит щодо відповідності займаній посаді, інше питання, не ми це повинні робити – у них є керівники.

А деяких відважних працівників видно і без аудиту – наприклад, багатостраждальний пан Гречко, його як раз згадують майже кожну сесію. Якби він отримував за свою “працю” мінімалку, чи, там, тисячі 4, то про нього б ніхто і не знав. А от 15,5 тисяч гривень – тут вже зовсім інша справа.

Може, настав час трохи зменшити апетит і попрацювати на саму одну зарплатню чи таки скоротити стрійні ряди наших посадовців? Бо на допомогу грошей нема, на освітлення – нема, дороги, де ще залишився побитий асфальт, латає лопата з Мазницею самотужки, а сільрада фінансується у повному об’ємі.

За годину розглянуто нуль питань, перерва.

Напишіть свій відгук