Як голова бібліотеку ремонтував

0
747

Наприкінці вересня команда Розвитку та реформ вирішила завітати до села Підпільного – нас дуже зацікавила бібліотека, яку голова ОТГ Дмитро Лисичкін відремонтував за власний кошт. Бібліотека у Підпільному лише одна, і тому знайти її буде дуже легко. Знайдемо, подумали ми, що там того Підпільного – в крайньому випадку запитаємо у смартфона.

Село зустріло нас доволі втомленою дорогою, яка знала кращі часи. Полотно все в дірках, які місцеві жителі вже давно вивчили напам’ять. Коли голова приїздив до села, люди просили надати хоча б машину асфальту, вони готові його самотужки розкидати по ямах. Але ж на це грошей у громаді нема, як нема й асфальту у Підпільному. Також, за доброю традицією нашої ОТГ, там, де нема доріг, нема й освітлення – по калюжах приємніше ходити наосліп.

Ось, нарешті, бібліотека? – вікна забиті, всюди бур’яни, двері зачинені, а над ними висить камера. Ні, це ж школа, яка знаходиться у приватному володінні. Гарна будівля, шкода, що занедбана. Можна було б тут і медпункт зробити (його вже давно закрили) або, чому би і ні, знову навчати тут дітей.

Село закінчилось, а бібліотеку ми так і не відшукали. Розвертаємось, запускаємо навігацію. Зі зв’язком у селі теж біда – всі три оператора відмовляють нам у інтернеті.

З другої спроби бібліотека знайдена – давайте подивимся, як виглядає ремонт у перерахунку на премію голови. Вилили з бетону новий ганок, на вході підлатали дірки, підшили стелю пофарбованими плитами OSB. Все. Зовні дах було перекрито до створення ОТГ, на паробар’єрі зекономили, тому в дощ нова стеля починає несміливо мироточити.

Виникає декілька питань:

1. Чому цей «ремонт» зроблено за кошти голови, а не так, як повинно бути – з бюджету ОТГ?

2. Нащо виписувати собі такі премії по 20-30 тис грн, проштовхувати їх з сесії в сесію, а потім витрачати їх на ремонти Підпільного? Якби зусиллями Дмитра Анатолійовича бюджет почав получати хоча б додатковий мільйон на місяць, то було би не шкода й 200 тис. грн премії надати. А так, ОТГ вже майже банкрот, а апарат з 70+ осіб отримує 1+ мільйон грн. на місяць. Ось, до речі, ми і знайшли додатковий мільйон – розігнати усіх, залишити 10-12 працівників. Якось впораються, гірше вже не буде.

3. Чому депутат від Знаменівки та Підпільного, Устименко В. В. останній раз був на сесії номер 19, коли нещодавно проходила вже 26? Нащо потрібен такий депутат, якого ніхто не бачив?

4.Питання громадського транспорту: місцеві кажуть, що маршруток нема взагалі. З 1974 року були, а тепер нема. Може, це тому, що раніше у селі було 400 подвір’їв, а тепер ледве 140? Там, де раніше було 2 дорослих та дві-три дитини, тепер один 80-ти річний пенсіонер., що колись навчав тих дітей у школі.

5. Питання щодо с/г земель – вони всі в оренді: користуючись незнанням законів, за допомогою документів оренди у людей відбирають їх паї, до юриста або суду люди йти бояться.

Щоб добити село, залишилось прибрати поштаря, який розносить пенсії. Нехай пенсіонери платять комуналку зі смартфонів, адже наша ОТГ прямує у майбутнє. Але складається враження, що дійдуть туди далеко не всі…

Напишіть свій відгук