Піщанські активісти ініціюють зміни до законодавства

0
2802

Координаційна група по створенню Піщанської ОТГ, що складається з активістів Піщанки, Знаменівки та Орлівщини, просила комітет Верховної ради внести зміни до законодавства, які б виключали Обласні державні адміністрації з процесу створення об’єднаних громад.

Група активістів у складі Олександра Спічака (заступник Піщанського сільського голови), Вячеслава Горобця (представник Піщанки), Сергія Шеповалова (представник Орлівщини) та Олексія Ільчука (представник Знаменівки) прибула до Києва по запрошенню голови Комітету ВР з питань державного будівництва, регіональної політики Сергія Власенко.

Вони звернулись с заявою та повідомили народних депутатів та першого заступника Міністра регіонального розвитку Негоду В’ячеслава Андроновича про стан справ з децентралізацією у Новомосковському районі.

Зокрема про те, що наразі з’явилось ще одно судове рішення, яке заблокувала створення Піщанської ОТГ. В першому і другому випадку позивачами є працівники фермерського господарства нардепа від БПП Вадима Нестеренко. В першому випадку – це інженер. В другому – тракторист.

25 вересня відбувається сесія Знаменівської сільради. В той же самий день тракторист Шевцов, який є депутатом Знаменівської сільради, звертається до суду з низкою незаконних вимог, які взагалі не входять до повноважень ОДА. А саме – намагається зобов’язати Дніпропетровську ОДА провести перевірку стану додержання Конституції та законів України Піщанською і знаменівською сільською радою та зобов’язати Дніпропетровську ОДА скасувати розпорядження Піщанського сільського голови щодо ініціювання об’єднання територіальних громад! І суд (який зазвичай розглядає справи місяцями) миттєво виносить зухвале, безпрецедентне рішення: заборонити Дніпропетровській ОДА розглядати будь-який майбутній проект рішення сільради про добровільне об’єднання. Фактично суддя, визнав всі майбутні рішення Знаменівської сільради незаконними.

Як діє обласна адміністрація. Вячеслав Горобец, громадський активіст Піщанки, каже: “Вп’яте ми подаємо в канцелярію документи 26 вересня, у вівторок. Але реєструють їх тільки 29-го, тобто в п’ятницю. Очевидно, що їм вже було відомо про позов і було завдання тягнути час, щоб ухвала, яка буде винесена 3 жовтня встигла вступити в законну силу. Лише позавчора, в порушення термінів ми отримали чергову відмову у “погодженні” через цю незаконну ухвалу суду, яку обладміністрація навіть не оскаржила! Тобто, погодилась з усіма незаконними вимогами?”

“Зрозуміло, що це не останнє незаконне судове рішення. Треба зробити, щоб судді несли відповідальність за такі рішення. Саме через це відбуваються протести у Києві сьогодні. Це одна з головних вимог громадян! Скільки ще продажних суддів знайдуть робітники Нестеренко, які будуть блокувати процес децентралізації в районі, в державі?”, – говорить Олексій Ільчук.

Олександр Спічак, заступник сільського голови з питать місцевого розвитку, впевнений, що треба виключили обладміністрації з цього процесу: “Висновки щодо законності нормативних актів робить судова гілка влади. Є цілий Конституційний суд, який розглядає питання відповідності нормативних актів Конституції України. А тут ми бачимо, що в окремих випадках це можуть робити і обладміністрації. Для чого ОДА надано неспецифічні для них повноваження – надавати висновок відповідності законам та Конституції рішенням про об’єднання, яке зазвичай взагалі є ТИПОВИМ? Особливо, коли таке об’єднання розроблено і схвалено самою обладміністрацію у перспективному плані! Ми бачимо що такі повноваження, по-перше, не законні по-суті (згідно ЗУ “Про місцеві державні адміністрації”) і не відповідають самим же нормам Конституції. По-друге, на нашому прикладі, ОДА стають механізмом для створення перешкод у реформі децентралізації.”

Сергій Шеповалов, активіст Орлівщини у особистому спілкуванні з депутатами звернув їх увагу: “Хочу зауважити, що ми борімось всього з однією людиною, яка поставила свої особисті інтереси вище за інтереси держави і цілого району. Нардеп Вадим Нестеренко, який має бізнес в районі, на сесіях Новомосковської районної ради присутній частіше, ніж у  Верховній раді, де він пропустив більше 70% пленарних засідань. Сесії Новомосковської міськради вже більше року проводяться на його приватному хлібзаводі, без доступу громадськості. Законно обраний мер не може  приступити до виконання своїх обов’язків. В новомосковському районі на сьогоднішній день не створено жодної об’єднаної громади. Тобто, реформа ініційована президентом блокується представником його ж політичної сили! Це ганьба для всієї країни. Якщо це питання не може вирішити міністр та Верховна рада – то хто тоді може?”

Напишіть свій відгук