Забруднення повітря – куди надсилати скаргу

0
1896

За викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря без дозволу на викиди або з недодержанням вимог, передбачених в ньому, встановлюється адміністративна відповідальність. Згідно з ст. 78 Кодексу України про адміністративні правопорушення, штраф за це правопорушення становить від 5 до 8 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 85 грн. до 136 грн.)

Якщо ж забруднення атмосферного повітря спричинило небезпеку для життя, здоров’я людей чи для довкілля , за так дії передбачається кримінальна відповідальність. Покаранням за такий злочин є штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 грн. до 3400 грн.) або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк або без такого.

Отже, в тому випадку, коли забруднення повітря викидами від асфальтної установки спричинило шкоду вашому здоров’ю чи ваших дітей, перш за все необхідно звернутися до лікаря з тим, щоб не допустити появі ускладнень та зафіксувати факт заподіяння такої шкоди. Однак, якщо ж явних проблем зі здоров’ям немає, але така діяльність супроводжується масою незручностей, зокрема неприємним запахом, необхідно звернутися до Державної екологічної інспекції (зразок скарги внизу), яка зобов’язана провести перевірку діяльності суб’єкта господарювання на відповідність природоохоронному законодавству, в тому числі на наявність дозволу на викиди, додержання його вимог та провести відбір та аналіз проб атмосферного повітря. Крім того, інформацію про наявність або ж відсутність такого дозволу можна з’ясувати й самому, звернувшись до Департаменту екології та природних ресурсів ОДА. У разі, якщо ж вищеназваний об’єкт, який спричиняє забруднення атмосферного повітря знаходиться на відстані менше 1 км до житлових будинків варто також звернутися до територіального органу Держпродспоживслужби з проханням провести позапланову перевірку. Якщо ж ваші звернення не дають жодних результатів та свідчать про бездіяльність органів державної влади, що проявляється у неналежному розгляді звернення, варто звернутися до регіонального представника Уповноваженого ВРУ з прав людини, який вправі складати протокол про адміністративне правопорушення та звернутися до суду для притягнення винних осіб до адмінвідповідальності.

Державна екологічна інспекція у Львівській області

Вул. Стрийська, 98, м. Львів, 79026

_________________________________________

_________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові та адреса скаржника)

Скарга

У місті _______________, за адресою__________________ працює асфальтна установка, від роботи якої в повітрі стоїть густий дим. Асфальтна установка розміщена дуже близько до житлових будинків, через що в квартирі неможливо відкрити вікно, адже сморід та дим відразу проникають у приміщення. Крім того, через таку діяльність погіршилося самопочуття моїх дітей, адже кожен день виходячи на вулицю їм приходиться дихати забрудненим повітрям. Така діяльність порушує моє право на безпечне для життя і здоров’я довкілля, що гарантоване Конституцією України.

Враховуючи вищенаведене та керуючись Конституцією України, ЗУ Про звернення громадян”, прошу:

  1. Здійснити перевірку діяльності асфальтної установки, що знаходиться за адресою:___________________________ на відповідність природоохоронному законодавству.

  2. Перевірити наявність всіх дозвільних документів, в тому числі дозволу на викиди та відповідність діяльності вищеназваного підприємства виданим дозволам.

  3. Перевірити, чи обладнане підприємство спорудами та пристроями для очищення викидів або їх знешкодження, а також приладами контролю за кількістю і складом забруднюючих речовин.

  4. Здійснити відбір проб та інструментально-лабораторні вимірювання показників складу та властивостей викидів стаціонарних та пересувних джерел забруднення атмосферного повітря на території, де функціонує асфальтна установка.

  5. За результатами виявлених порушень зобов’язати підприємство їх усунути та притягнути винних осіб до відповідальності.

  6. Інформацію про результати перевірки та всі складені документи прошу надіслати за адресою_____________________________________________.

Дата_____________________ Підпис___________________

Додаток Ecoinspector 2

Керівник Хмільницького офісу Мережі правового розвитку Віталій Дорох підготував консультацію про новий мобільний додаток Ecoinspector 2, який допомагає виявляти та повідомляти державні органи про порушення законодавства у сфері охорони довкілля.

Приводом подати таке роз’яснення стали попередні звернення людей до Офісу при громадській організації «Право», а також проаналізовані юристами коментарі місцевих мешканців у соцмережах: багато нарікань на те, що немає управи на порушників, зокрема на підприємства, що забруднюють повітря промисловими викидами.

Ecoinspector 2 – один із мобільних додатків, які дозволяють подавати скарги при виявленні порушень законодавства про навколишнє середовище.

Він дозволяє відслідковувати стан забруднення повітря, а також подавати скарги онлайн до Державної екологічної інспекції України.

ЧИТАТИ ПОВНІСТЮ

Напишіть свій відгук