“Нас обрали – значить ми розумніші!”

Саме так вважають діючі депутати. Їм більше не потрібні ваша думка, ваші поради. Їм байдуже на ваші проблеми.

Згадаємо, як все починається перед виборами: вони ходять по подвір’ях, збирають людей, задають вам питання, заглядають в очі, тиснуть руки. Роблять сміливі обіцянки. Але куди вони зникають після обрання?

Хто з діючих депутатів протягом 2 років хоч раз збирав людей, ходив по дворах, звітував про свою роботу, запитував думку населення про потреби та ситуацію в громаді? Жоден з наших обранців! Чому? Тому що вони сприймають цю посаду як нагороду. “Мене обрали, тому що я найрозумніший. Я знаю краще, навіщо мені якісь накази?”

Система петицій, як у всіх нормальних органах місцевого самоврядування, так і не запрацювала. Фейсбук вони не читають, опитування по округах не проводять.

Вчора, майже всі присутні депутати (20 з 22), без обговорення проголосували за премію 150% голові сільради Лисичкіну, мовчки проковтнувши його “Я потім прозвітую”. А як стосовно спитати думку громади? СПИТАЙТЕ МЕШКАНЦІВ, виборців вашого округу, що вони думають з цього приводу? Чи заслуговують керівники на шалені зарплати та премії? Не хочете? Тому що відповідь вам не сподобається.

Яке ви маєте МОРАЛЬНЕ право так розпоряджатися суспільним бюджетом, до наповнення якого ви не доклали жодних зусиль?

Я нагадаю вам обов’язки депутата, які ви увесь час своєї каденції наполегливо ігноруєте:

1) підтримувати зв’язок з виборцями, відповідною територіальною громадою, трудовими колективами і громадськими організаціями, які висунули його кандидатом у депутати місцевої ради, а також колективами інших підприємств, установ, організацій, незалежно від форми власності, органами місцевого самоврядування, місцевими органами виконавчої влади, розташованими на відповідній території;

2) не рідше одного разу на півріччя інформувати виборців про роботу місцевої ради та її органів, про виконання планів і програм економічного і соціального розвитку, інших місцевих програм, місцевого бюджету, рішень ради і доручень виборців;

3) брати участь у громадських слуханнях з питань, що стосуються його виборчого округу, в організації виконання рішень ради та її органів, доручень виборців, у масових заходах, що проводяться органами місцевого самоврядування на території громади або виборчого округу;

4) вивчати громадську думку; вивчати потреби територіальної громади, інформувати про них раду та її органи, брати безпосередню участь у їх вирішенні;

5) визначити і оприлюднити дні, години та місце прийому виборців, інших громадян; вести регулярний, не рідше одного разу на місяць, прийом виборців, розглядати пропозиції, звернення, заяви і скарги членів територіальної громади, вживати заходів щодо забезпечення їх оперативного вирішення.

Що пообіцяв вам Лисичкін, що питання ефективності його роботи, та роботи виконавчого апарату вже не стоїть на порядку денному? Це називається КРУГОВА ПОРУКА. Всі отримують те, що їм потрібно, і єдиний, хто залишається в дурнях – це виборець, громада.

Виникає питання – чи насправді ми обираємо найрозумніших на ці посади? Ми ніколи не виберемось з цього лайна, поки мешканці будуть ігнорувати свої виборчі конституційні права.

Незабаром нові вибори. І якщо нічого не зміниться – ми знову протягом 5 років будемо спостерігати дерибан бюджету, руйнацію та розпродаж суспільного майна і занепад наших сіл і селищ.

Тому вже сьогодні небайдужі повинні порушувати обговорення майбутніх кандидатур: КОГО ВОНИ ВИСУНУТЬ зі своїх лав та середовищ представляти та відстоювати їх інтереси? Подивіться чи є навколо вас – в вашому селі, на вашій вулиці достойні люди та допоможіть їм, щоб у певний час знову не залишитись перед вибором без вибору.

Система не змінилась. Зеленський, потрапивши до влади, не виявив бажання змінити виборчий кодекс на користь прозорості та чесності. Він, як і попередники, змінює його на користь власній політичній силі. А це означає, но на наступних виборах так саме працюватимуть підкуп і фальсифікація. Пам’ятайте, що на наступних виборах, так само, як і на попередніх буде змагання тих, хто продає свій голос за пайку з тими, хто на вибори просто не ходить… Чи зможемо розірвати це ганебне коло?

Вячеслав Горобець

Напишіть свій відгук