Наші посадовці кажуть, що “ображати” на свята – це великий гріх. Тому ми вирішили почекати. Ось, свята пройшли і ми знову починаємо “ображати” їх правдою.

Пан Мазниця, колишній голова, а нині – діючий перший заступник голови Піщанської сільради поздоровив усіх зі святами, в черговий раз виявивши свою некомпетентність та невідповідність займаній посаді.

Прокоментуємо “Привітання з Новим 2020 роком” першого заступника сільського голови Миколи Мазниці:

“Шановні земляки, мешканці нашої великої Піщанської громади!”
– звертаючись до Пішанської громади, як до свого електорату, пан Мазниця обмолвився По-Фрейду, оскільки “Піщанської громади” як такої не існує, бо згідно закону – не зареєстрована, але досі існують Орлівщинська та Меліоративненська територіальні громади. Піщанська сільська рада зареєстрована в державному реєстрі в якості юридичної особи, що визначає її органом місцевого самоврядування, але новостворена громада за більш як півтора року так і не набула будь-яких прав та повноважень. Не зважаючи на наявність 3 або 4 високооплачуваних юриста…

“Ось і пройшов перший рік життя нашої об‘єднаної громади!”
– Пан Мазниця загубився у часі, 25 травня 2019 року відзначали річницю створення Піщанської сільської ради, та на 30.12.2019р. створенню обʼєднаної територіальної громади виконалося 1 рік і 7 місяців.

“Цей рік став для нас часом становлення, об’єднавчих змін, ми вперше прожили рік на власному бюджеті і довели спроможність нашої громади.”
– Пан Мазниця не уточнює яке саме «становлення», та які саме «об’єднавчі зміни» відбулися за цей рік. Мабуть десь проміж стрічок написано «значущі». Але він вважає, що ми вперше прожили рік на власному бюджеті і довели спроможність нашої громади, не пояснюючи за рахунок якого іншого бюджету ми раніше жили. Де-хто каже, що ми і раніше жили не гірше. Вважаємо, що не це головне. Головне, на нашу думку, щоб доходів громади вистачало на створення нормальних умов для життя людей. А поки що – це не так…

“У 2019 році ми започаткували основи для нових перетворень у громаді.”
– Дуже цікавим є започаткування, на думку пана Мазниці, «основи для нових перетворень у громаді». Для людей не зрозуміло, але звучить обнадійливо, як щось позитивне та перспективне, але із вуст керманичів якось стрьомно.

“Нами було прийнято від району мережу медичних установ, що значно покращило рівень медичної допомоги населенню.”
– Дійсно, депутатами було прийнято відповідне рішення, та прийнято від району мережу медичних установ. Як створення нової медичної установи, так і передача майна відбувалися з великими потугами. Але важко оцінити, чи дійсно покращило рівень медичної допомоги населенню? Якими критеріями керувався пан Мазниця? Не зрозуміло. Можливо покращилось забезпечення населення ліками, покращився доступ громадян до сучасних діагностичних засобів, зменшилась смертність та захворюваність, покращився комфорт в обслуговуванні населення? А й ні. Все це нам обіцяно авансом. Не можна називати покращенням дірки в даху, облуплені стелі та стіни, пошарпані підлоги, які нікуди не поділися.

“Успішно реалізовано програму «Поліцейський офіцер громади», розпочала роботу власна поліцейська станція, чотири співробітники якої працюють виключно на громаду.”
– Дійсно, успішно реалізовано програму «Поліцейський офіцер громади», але це не наша програма, це – програма уряду. Но Піщанська сільська рада зробила свій внесок, купила комп’ютер, принтер, надала приміщення в адмінбудівлі с.Орлівщина, частково фінансує утримання службового автомобіля. Населення так і не залучено до охорони громадського порядку, що змогло би покращити ефективність роботи Поліцейських офіцерів громади.

“А ще, отримали з державного бюджету коштів у сумі 5,9 мільйонів грн. інфраструктурної субвенції, яку успішно освоїли у повному обсязі. Провели освітлення вулиць у Піщанці, Знаменівці та Соколове. Заасфальтували вулицю у Орлівщині. Закупили вікна в школу смт. Меліоративне та інш.”
– Пан Мазниця намагається видати за титанічні досягнення виконання буденних обовʼязків місцевої влади у розпорядженні бюджетними коштами. Дякуємо, звичайно, що «успішно освоїли у повному обсязі» кошти субвенції з державного бюджету. Адже це ваша повсякденна роботу, за яку вам громада виплачує нечувану зарплату та премії, що вдвічі перевищує розмір окладу. Для багатьох людей так і залишилось незрозумілим, за які такі особливі досягнення сільський голова , його заступники та інші працівники апарату сільської ради щомісячно отримували щедрі премії у 150-200% окладу, і це не враховуючи інші надбавки, розмір яких сягає 50% окладу.

“Разом з депутатським корпусом ми вживаємо заходи щодо реконструкції дитячого садка у Піщанці, мережі для забезпечення питною водою місцевих жителів, ремонти у школах, будинках культури, розпланували і розпочали ремонти вулиць та проведення літньої оздоровчої кампанії для дітвори.”
– Як би не нагадали, що «разом з депутатським корпусом “вами вживаються”, то ми б і не знали взагалі чим займається наша місцева влада. Утримання тільки апарату сільської ради обійшлося нашій громаді у більш як 18 мільйонів гривень за 2019 рік, це 1,5 мільйона гривень на місяць!

“Ми розпочали співпрацю з міжнародними фондами для залучення іноземних інвестицій у розвиток громади. Реалізовано проект по встановленню мережі автобусних зупинок.”
– На жаль, керівництво нашої громади знову підміняє поняття та замулює нам очі, видаючи тринькання грошей іноземних фондів на зупинки транспорту за іноземну інвестицію. З таким розумінням керманичів наша громада ніколи не зможе залучити справжні інвестиції.

“Чекають свого втілення і інші напрацьовані проекти розвитку громади.”
– За сімнадцять місяців роботи спеціалістами розроблені, «чекають свого втілення і інші напрацьовані проекти розвитку громади». Секретність, ефективність та доцільність таких розробок просто вражають. Невідомо чим займалась людина протягом такого часу, на утримання спеціаліста витрачено близько 120 тисяч гривень, хоча можна було двічі народити дитину. Але пан Мазниця продовжує обіцяти покращення.

“Ми вкладаємо кошти у розвиток закладів культури та спорту, і як результат – наші спортсмени-аматори, наші самодіяльні артисти – переможці і призери різноманітних конкурсів і змагань.”
– Ми вдячні, що місцева влада вкладає кошти у розвиток закладів культури та спорту. Але багатьом важливіше, щоб місцева влада також вкладала гроші в розвиток місцевої економіки з метою збільшення надходжень до місцевого бюджету, створення нових робочих місць, розвитку місцевої інфраструктури, покращення життя людей.

“Нам дуже непросто, адже, як і раніше, ми не отримуємо, як інші громади, допомоги ні з району, ні з області.”
– Пан Мазниця жаліється, що місцева влада «як і раніше, не отримує, як інші громади, допомоги ні з району, ні з області». Адже запорукою створення ОТГ були самостійність та незалежність, як адміністративна, так і фінансова. Розрахунки спроможності на обґрунтування створення громади вказували на великий та достатній потенціал, аби наша новостворена обʼєднана територіальна громада могла самостійно вирішувати всі нагальні питання та повністю забезпечувати фінансування комунальних установ для забезпечення надання якісних адміністративних, соціальних, медичних , освітніх, та інших послуг, що входять до компетенції місцевої влади. На жаль органи та окремі персони місцевої влади прорахувались та невірно витратили величезні гроші нашої громади, через що якість життя людей та їх обслуговування органами місцевої влади не покращилось, а постійно занепадає.

“Приклад тому дорога по вул. Центральна, у Піщанці, яка є власністю області, і на яку ми не маємо права витрачати власні кошти.”
– Останні пʼять років пан Микола Мазниця розказує мешканцям Піщанки про необхідність відремонтувати дороги обласного значення, зменшуючи проблему сільських вулиць. Пане Мазниця, відремонтуйте спочатку більше 200 вулиць комунальної власності, а потім допоможемо відремонтувати дороги обласного підпорядкування, якщо обласна адміністрація не вирішить це питання самостійно.

“А обіцяного обласною владою ремонту на наші багаторазові звернення ми ще так і не дочекались.”
– Дійсно, «одне — творити язиком, а друге — перти плуга». Якщо «багаторазові звернення» та довгі «очікування» не допомагають вирішити проблему, то можливе застосувати керманичам інші методи роботи. Як , наприклад, укласти угоду, або взяти в руки лопату та працювати.

“Сподіваємося в наступному році обласна влада виконає свої зобов’язання та відремонтує дороги центральних вулиць населених пунктів.”
– М.П. , поясніть громаді, будь-ласка, про всі зобовʼязання обласної влади, на які нам всім слід сподіватися.

“Ми вдячні нашим громадянам за підтримку, якої дуже потребуємо.”
– “Вони” вдячні за підтримку, якої дуже потребують. Але ні на сесіях , ні на засіданнях виконкому сільради, ні на зборах громадян жодного разу не було озвучено проблеми сіл обʼєднаної громади, та в чому саме необхідна допомога новоствореній обʼєднаній територіальній громаді. Бо зазвичай пан Мазниця публічно просив громадян лише про допомогу на будівництво церкви, або “проголосувати на виборах за потрібну людину.

“Ми вдячні і за критику, але конструктивну.”
– Хотілося б розуміти, за яку саме конструктивну критику вдячний пан Мазниця, що під цим він мав на увазі. Зайве не дякуйте, але поясніть хоча би, яка саме наша критика дійшла до ваших вух і перевтілилася на справжні результати?

“Адже досягти успіху громада може не зусиллями якоїсь групи людей, а лише разом, спільно, у дружбі ,співпраці і взаємопідтримці.”
– Заради досягнення успіху громади пан Мазниця пропонує обʼєднатися зусиллями разом, спільно, у дружбі ,співпраці і взаємопідтримці навколо «якоїсь групи людей». Потрібні пояснення, чи це група наближених до «правителя» і корита, чи то дійсно група людей, яка інтегрує ідеї покращення життя пересічних громадян та втілює їх у життя.

“Щиро вітаю Вас дорогі земляки, з наступаючим 2020 роком! Бажаю злагоди у домі, гармонії у душі, міцного – міцного здоров’я, процвітання та всього самого найкращого у житті.Разом ми досягнемо головного, для чого невтомно працюємо – наша громада буде сильною і квітучою!»
– Найближчим часом наша команда проаналізує опубліковані показники проголосованого та прийнятого бюджету громади на 2020 рік, та повідомимо громадян про очікування та “подарунки” від нашої влади. Смішно чути про сильну та квітучу громаду від тих, хто 15 і більше років займався її розпродажем та пограбунком…
На останок варто сказати, що на фоні пустопорожньої, беззмістовної святкової промови першого заступника Миколи Мазниці, голова сільради виглядав розумнішим – він просто… промовчав.

Олексій Прокопенко

Напишіть свій відгук