Пограбунок через відходи: як керівники Піщанки вирішили залізти в кишені мешканців

0
2569

Заробляти на своїх громадянах вже стало «доброю» традицією можновладців, які не спроможні на більше – створення прибуткових підприємств та розвитку громади через пошук бізнес-можливостей та конкуренцію. Примітивну схему влізти в кишені мешканців через комунальні тарифи взяли на озброєння у виконкомі Піщанської ОТГ. І якщо високопосадовці у Києві грабують населення через збільшення цін на енергоносії, Піщанські діячі вирішили необґрунтовано підняти тарифи на вивіз сміття.

Так 24 жовтня 2018р. виконавчим комітетом Піщанської сільської ради були прийняті рішення

  1.  «Про затвердження тарифів на послуги із вивезення твердих побутових відходів в с.Піщанка»,
  2. «Про затвердження тарифів на послуги із вивезення твердих побутових відходів в с. Орлівщина» ,
  3. «Про затвердження тарифів на послуги із вивезення твердих побутових відходів в смт .Меліоративне»

Даними рішеннями встановлені нові тарифи на послуги з вивезення твердих побутових відходів з 01 листопада 2018 року в розмірі,-

  • 19,50 грн з однієї особи в с.Піщанка ;
  • 19,50 грн з однієї особи в с.Орлівщина ;
  • 18,00 грн з однієї особи мешканця квартири в с.Меліоративне , та 18,50 грн мешканців приватного сектору.

Результати голосування показали справжні наміри членів виконкому «покращити» життя населенню Піщанської обʼєднаної громади. Під час жвавого, але нетривалого обговорення даних питань, на прийнятті нових тарифів наполягали 1-й заступник сільського голови М.П.Мазниця та в.о. старости Орлівщини В.В.Гаценко. Присутній на засіданні виконкому депутат М.Дунай (с.Меліоративне) намагався переконати членів виконкому в незаконності запропонованих нових тарифів та їх антинародності.

Депутат М.Дунай звернув увагу членів виконкому, що наданими розрахунками виконавцями послуг, якими є ТОВ «Комсіті», КП «Орлівщинський комунхоз» та ФОП Герасимчук Д.Ю. від 3 до 6 разів завищені витрати на захоронення відходів без врахування, що спеціальний автомобіль сміттєвоз здійснює пресування сміття, зменшуючи його обʼєм від 3 до 6 разів.

Тобто тільки за рахунок неврахування пресування сміття мешканці громади мали переплатити виконавцям послуг більше 600 тисяч гривень, а за перевезення приписаного «повітря» ще більше 600 000 грн за паливо.

• Меліоративне: паливо – 190 000, приймання – 317 500, об’єм – 8355 куб.м
• Піщанка: паливо – 408 000, приймання – приблизно 650 000 (по 38) , об’єм – прибл. 17 000 куб.м
• Орлівщина: паливо приблизно – 270 000, приймання приблизно – 500 000 , об’єм – 11522 куб.,

З присутніх членів виконкому: Д.А. Лисичкін, М.П. Мазниця, Т.І. Фоменко, В.І. Деревчук В.С. Бабаєв, С.В. Тищенко, В.В. Гаценко, О.І. Андрієнко, А.І. Лужний, Л.М. Сухачова , М.В. Назаренко, І.П. Чабаненко, А.А. Демченко, Т.В. Різниченко, О.Г. Чуднівець, О.П. Устименко, Ю.А. Жигалко, О.В.Клименко, лише Устименко був проти.

Хто поділить мільйон гривень?

Таким чином, членами виконкому Піщанської сільської ради було прийняте рішення, що грубо порушує права пересічних мешканців громади та створює умови для незаконного збагачення на суму більше ніж 1,2 мільйона гривень на рік виконавця послуг з вивезення твердих побутових відходів, вигодонабувачем якого є Герасимчук Д.Ю., депутат Новомосковської районної ради від «Опозиційного блоку». А також, звісно, і ті, хто активно лобіює це рішення.“, – таку думку висловив правозахисник Орлівщини та член “Команди розвитку та реформ” Олексій Прокопенко.

Варто нагадати, що для вирішення сміттєвої проблеми в нашій громаді «Команда розвитку та реформ» пропонувала побудувати сміттєсортувальний комплекс. Такий комплекс міг бути побудований без залучення коштів Піщанської ОТГ, за рахунок обласного бюджету. Проект мав підтримку на рівні обладміністрації та за 3-4 місяці міг розпочати свою роботу. Планувалося, що сміттєсортувальна лінія не тільки створить робочі місця, але ж зменшить фінансове навантаження на людей: все сміття буде вивозитися БЕЗКОШТОВНО, а від продажу сировини громада отримає додатковий дохід в бюджет.

Тепер усі, хто продав свої голоси за 200-500 гривень, будьте впевнені – ви повернете ці гроші і навіть більше через підвищені комунальні тарифи, побори місцевих можновладців та розкрадання бюджету.

Депутатом М.Дунай подано проект рішення про скасування підвищення тарифів на вивіз сміття, який буде розглянуто на черговій сесії. Чекаємо вас на наступній сесії, щоб підтримати це, якщо вам не байдуже, бо схоже що без підтримки народу, іншим депутатам не вистачить мужності виступити проти пограбунку своїх виборців.

Звертаємо увагу, що згідно закону «Про відходи», укласти договір на вивіз сміття – це обов’язок кошного мешканця населеного пункту! Відсутність договору передбачає адміністративну відповідальність та накладання штрафу.

Слід нагадати, що вже майже рік Закон України «Про відходи» забороняє вивезення на сміттєзвалища несортованих відходів, та зобов’язує їхнє обов’язкове роздільне збирання і переробку. Але виконком Піщанської сільської ради продовжує порушувати вимоги закону та навіть не піднімає це питання…

Напишіть свій відгук