Представники Піщанки та Орлівщини вивчали роботу сміттєсортувального комплексу

0
1987

В рамках вивчення досвіду, представники Піщанки та Орлівщини відвідали сміттєсортувальний комплекс в м. Суми.

Вячеслав Горобець та Сергій Шеповалов ознайомились з умовами налагодження збору та сортування твердих побутових відходів в населеному пункті, умовами роботи працівників та проблематикою цієї сфери.

“Як вже повідомлялося, Піщанська сільська рада планує встановлення подібного комплексу для вирішення “сміттєвої проблеми” на території нашої майбутньої громади за рахунок коштів обласного екологічного фонду. В цьому питанні ми вже отримали згоду Департаменту екології ОДА підтримати цей проект, – говорить громадський екоінспектор та мешканець с. Піщанка Вячеслав Горобець. – Але ми хотіли наочно побачити, як це працює, ознайомитись з проблематикою, перевагами та складнощами роботи.”

Були певні побоювання, чи не створить такий комплекс незручностей мешканцям. Простими словами – чи не буде сміття “розлітаться по окрузі і вонять”. На власні очі побачили – навіть на території комплексу не розлітається і не смердить“, – каже Сергій Шеповалов, активіст Орлівщини.

Активісти переконались в тому, що сучасний сміттєсортувальний комплекс – це не звалище. Це компактна, облаштована площадка з будівлею, яка створюється з дотриманням санітарних норм та не передбачає зберігання побутових більше 1-2 добової норми. Так звані “хвости” – відходи що не підлягаються сортуванню, вивозяться до сміттєзвалища щоденно.

Дохід від реалізації сортованих відходів надходить до бюджету сільської ради та використовується на потреби громади.

Нагадаємо, що з 1 січня 2018 в Україні забороняється захоронення відходів, які підлягають сортуванню та переробці. У зв’язку з чим Піщанська сільська рада ініціювала створення першого в області сміттєпереробного комплексу для вирішення сміттєвої проблеми на території нашої громади.

Зараз наші стихійні сміттєзвалища виглядають так (фото).

Напишіть свій відгук