Свавілля в Піщанській ОТГ: перший заступник головує на сесіях та маніпулює депутатами

0
2413

В цьому відео ви побачите, як Микола Мазниця маніпулює депутатами, зловживає впливом та продовжує порушувати закон, головуючи на сесії. Ми звертаємо на це увагу Комісії з нагляду за законністю та депутатській етики і вимагаємо негайно звернутися до правоохоронних органів та притягнути цю особу до відповідальності за порушення регламенту та закону про місцеве самоврядування!

Нагадуємо, що “відкриває, веде і закриває пленарні засідання ради сільський голова, окрім випадків визначених у Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні». Виносить на обговорення проекти рішень ради, оголошує їх повну назву; організовує розгляд питань; повідомляє списки осіб, які записалися для виступу, надає слово для доповіді (співдоповіді), виступу, оголошує наступного промовця, створює рівні можливості депутатам для участі в обговоренні питань; ставить питання на голосування, оголошує його результати; забезпечує дотримання цього регламенту всіма присутніми на засіданні”

Натомість, перший заступник голови кожну сесію нахабно порушує регламент, привласнюючи собі повноваження голови, доповідає на сесіях та керує депутатами.
Вважаємо, що всі, хто байдуже спостерігає за порушенням закону, є співучасниками даного правопорушення! Комісія з нагляду за законністю та депутатської етики повинна негайно вжити заходів щодо припинення самоуправства.

На цій сесії, депутати, проголосувавши за питання виділення коштів на чищення каналізації, порушили регламент в тому, що комісія ЖКГ не розглянула питання необхідності проведення цих робіт.

1-й заступник сільського голови Микола Мазниця та депутати Бабашова і Мішин, зловживаючи впливом та шляхом обману, примусили депутатів проголосувати за рішення про виділення 140 тисяч гривень під заздалегідь обрану компанію, яка, скоріш за все, за обіцянку неправомірної вигоди вищевказаним депутатам та службовцям, береться виконати роботи з промивання каналізаційної системи с. Піщанка довжиною близько 2000 метрів. При цьому, як зазначив депутат Дунай М.Г. аналогічна робота іншим виконавцем, що має відповідний досвід, спеціалізацію та відповідні дозволи, запропонована на рівні 100 000 гривень. Тобто, депутати проголосували за рішення, згідно якого будуть виконані роботи без процедури конкурсу виконавцем за завищеною на 40 тисяч гривень ціною, що завдасть шкоду Піщанській громаді в розмірі 40 000 гривень.

У відповідь на зауваження депутата Дунай М.Г., Микола Мазниця повідомив, що той ніколи не працював у місцевому самоврядування та не така «досвідчена людина», як він. Фактично, запропонувавши йому сісти на місце та закрити пельку.

Дійсно, ніхто так «майстерно» не зміг би зманіпулювати думкою депутатів, як колишній голова з 15-річним «досвідом», розповідаючи про перекидання коштів. Дійсно, потрібно перекинути кошти з загально фонду на спеціальний фонд з конкретним КФК (код фінансової класифікації), щоб розрахунок за роботи вести зі спеціального бюджетного рахунку. Але Микола Мазниця крім цього робить наголос, що зарплату бюджетникам та матеріальну допомогу потрібно виплатити до 23 серпня. Тим самим пан Мазниця створює уявний цейтнот часу. Виходить, що чистка каналізації прив’язується до часу виплати зарплати бюджетникам! При цьому нічого не говориться, як терміново потрібно очистити каналізацію, чи може це бути відтерміновано до 27 числа, тобто наступного робочого дня після свят. Адже, відповідного висновку комісії немає.

Як видно на відео, на депутатів з трибуни тисне і керуюча справами Валентина Деревчук, говорячи: «Шановні депутати: все буде враховано – ваші зауваження, ваші прохання, ваші побажання. Але давайте зараз це питання вирішим”, натякаючи корупційну складову та деякі домовленості в разі позитивного рішення?

Тобто, депутатів роблять заручниками ситуації: якщо каналізація не працює – то винні будуть депутати. При цьому замовчується інформація, з якої причини забилася каналізація, хто винен в цьому. Чому комісія ЖКГ повинна була розглянути це питання попередньо? Згідно нашої інформації, каналізація перебуває на утримання Товариства з обмеженою відповідальністю «Комсіті» (директор Герасимчук П.) за договором концесії. Принаймні, водопровід Піщанки вже два роки як переданий цьому підприємству. Якби з’ясувалося, що каналізація обслуговується ТОВ «Комсіті», то саме питання її очищення зникло, бо це є обов’язок підприємства-утримувача. І виявиться, що сільрада сплачує за роботи, які вже були оплачені у вигляді комунальних послуг за каналізацію споживачами!

Так вирішуються сьогодні справи у Піщанській сільраді, і схоже – завжди так робилися. Адже “досвідчені” люди, як і раніше, у керма. Гроші крадуться, наші населені пункти занепадають.

Ми вважаємо, якщо в цьому складі ради є чесні депутати, вони повинні своїм рішенням позбавити першого заступника сільського голови Миколу Мазницю можливості головування на пленарних засіданнях Піщанської сільської ради та доповідати на сесії без окремого дозволу чи доручення. А за тривалі порушення – притягнути порушників до відповідальності!

Вячеслав Горобець, Олексій Прокопенко
/Команда Розвитку та Реформ/

Напишіть свій відгук