Проаналізувавши купу передвиборної агітації, я з’ясував одне – всі кандидати хочуть контролювати розподіл бюджету та «правильно, чесно» витрачати гроші. Але ніхто не пропонує, як їх заробити.

Ще раз нагадаю, що таке «Децентралізація». Це означає – “що заробили, то й витратили”. Саме з бюджету буде покращуватися соціальна сфера – медицина, освіта, благоустрій, розвиток адміністративних послуг.

Згідно розрахунків бюджет майбутньої громади приблизно 100 мільйонів. А приблизно 90 – це видатки. І тільки 7-10 вільні залишки. Тобто на розвиток не залишається НІЧОГО.

То ж де брати гроші? І це реальне питання, задайте його собі, задайте іншим кандидатам. Чи розуміють вони взагалі які є джерела фінансування місцевих інфраструктурних проектів? По пунктах – 1,2,3.4.

«Та якось воно буде». Ні, так як було – не буде вже ніколи: поплакатись і держава ще грошенят підкине.

Після 20 років пограбування на глобальному та локальному рівні, держава вже не в змозі дбати про своїх громадян – утримувати школи, амбулаторії, дитячі садки, фінансувати медицину, спорт, культуру, не кажучи вже про будь який розвиток як локальної економіки, так і на глобальному рівні. Тому важливо зрозуміти, що все, що нам подається зараз як реформи, має на меті лише одне – СКОРОЧЕННЯ ВИТРАТ. Саме це було метою медичної реформи, яка фактично знищила первинні заклади медичної допомоги в Дніпропетровській області.

Тобто, держава вже не може будувати та утримувати інфраструктуру та виконувати соціальні зобов’язання, а місцеві «господарі» не хочуть і не будуть. За 20 років вони це добре довели. Вони планують і далі користуватися спільною власністю безкоштовно, покладаючи обов’язки по її відновленню на місцеву владу та бюджет.

Отже, мета децентралізації – не «більше грошей» в місцеві бюджети. Мета – перекладання витрат на місцеві громади.

Після децентралізації і медицина, і освіта, і всі інші соціальні сфери будуть перекладені на місцевий бюджет. Хочете кращу лікарню? Шукайте гроші. Потрібна нова школа? Шукайте гроші.

І це не усвідомлює жоден кандидат! Вони всі розповідають про “благоустрій”, про одні й ті ж самі “нагальні проблеми” – зробити дорогу, впорядкувати кладовище і таке інше… Вони говорять про те, що хочуть почути люди, але ж не дивляться ані на крок вперед: коли гроші скінчаться (а це станеться обов’язково) – З ЧИМ ЗАЛИШИТЬСЯ ГРОМАДА? Як вона планує заробляти? Не дотації, не субвенції, не сподівання на те, що центральна влада буде опікуватися місцевими проблемами, а саме ці питанні повинні ставитись перш за все!
Дорога за пару років занепаде, освітлення згорить, огорожу на кладовищі розкрадуть. І люди залишаться без дороги та освітлення, але вже й без дотацій і субвенцій.

В будь-якому грантовому проекті, навіть заявки на участь «Call for proposal» ви мусите вказати, яким чином та за який рахунок буде виконуватися та або інша діяльність, через яку досягаються цілі проекту.

«Ми оптимізуємо ресурси» А чого до цих пір не оптимізували? Скільки збирається податків, скільки землі в оренді або власності, скільки підприємств, де вони зареєстровані, яка є інфраструктура, в чиїй власності, як її можна використовувати, скільки коштів потрібно, щоб відновити, і багато інших питань. Головне з яких – як створити умови, щоб сюди прийшов бізнес та почав працювати!

«Ремонт доріг», «Освітлення вулиць», «вирішення проблем водопостачання», «збереження навчальних закладів та покращення умов навчання» – порожні, не змістовні фрази. Ви пишете про сфери, про які не маєте ніякого уявлення.
Де беруться гроші на утримання доріг? Скільки коштує проект освітлення одної вулиці та скільки треба часу, щоб його зробити? Які є проблеми з водопостачанням, та що ви взагалі маєте на увазі?

Як саме ВИ плануєте долучатися до вирішення цих питань, яким чином будете тримати зв’язок з виборцями та де плануєте залучати кошти – не зрозуміло з ваших листівок. Не розраховуйте на бюджет – він вже розпланований на те, щоб утримувати наявну інфраструктуру в її існуючому (жалюгідному) стані. А решти вистачить на ремонт декількох кілометрів доріг…

Ми маємо усвідомити врешті решт, що децентралізація – це не про те, як краще витрачати гроші. Це про те, як їх ефективніше заробляти та використовувати заради суспільного блага.

Децентралізація – це не “більше грошей на дороги та освітлення із центру”. Це – коли ви з собою на самоті. Що заробите, то й будете мати. Хто не зрозуміє це – зникне з мапи України вже в найближчі 5-10 років.

Наша команда відрізняється від інших тим, що ми бачимо великий потенціал та невикористані можливості. Відродити виробництво, оптимізувати податкові надходження, змусити працювати те, що зараз використовується неефективно. Максимально сприяти малому бізнесу, навчити та допомогти створити свої підприємство. Спрямувати діяльність не на підвищення соціальних виплат, а на те, щоб зробити мешканців максимально незалежними від державної допомоги. Навчити новим методикам господарювання як у сільськогосподарській, так і виробничій сфері.

Не годуйте людей рибою – дайте їм вудку! Навіть не створення робочих місць має стати пріоритетом, а створення бізнес-можливостей!

В нас немає бізнесу в селі, нам не потрібна земля. Але ми бачимо, що гроші скрізь валяються під ногами. Свої зусилля ми хочемо зосередити на створенні комунальних переробних підприємств, які створять робочі місця та будуть приносити дохід в бюджет.

Але корисний інтерес в нас все ж таки є. Вже підростають наші діти. Я хочу, щоб вони не їхали в Польщу, а працювали і отримували гідну зарплату тут, на своїй землі, на підприємствах, які створять їхні батьки. Пишалися нашими досягненнями та продовжували нашу справу.

Наша мета – створити зразковим кожне село – заможним, чистим, комфортним для проживання, безпечним, з прозорою владою ті рівними можливостями для розвитку кожного.

Зрозумійте, що нас не врятують ті, хто в своєму житті ніколи не думав як підприємець. І тим паче – «досвічені депутати» або чиновники, які йдуть на другий чи третій термін – їх «досвід» не допоміг їх зробити село «квітучим і затишним» до цього часу. Не зроблять вони нічого і у майбутньому.

Це зробить тільки команда однодумців, з чітким планом, конкретними пропозиціями та найкращим “дипломом і освітою” – підприємницьким досвітом та здобутками, заробленими власною працею: заробили для себе – зароблять і для громади.

Але ми не зробимо це без вас. Треба щоб ви розказали про це вашим знайомим та сусідам, поділилися з нами вашими ідеями та проблемами, обов’язково прийшли на вибори. Тільки подолав роз’єднаність, зневіру та байдужість ми здобудемо шанс на краще життя!

Напишіть свій відгук