Активісти об’єднались заради розвитку та реформ

0
1751

Вчора в селищі Меліоративному активісти Меліоративного та Знаменівки, які відстоювали створення Піщанської об’єднаної громади протягом року, забрались, щоб узгодити плани розвитку громади та сформувати місцеві осередки «Команди Розвитку та Реформ». Це об’єднання небайдужих мешканців, які мають ідеї, досвід та бажання відроджувати наші населені пункти та готові брати на себе відповідальність по їх втіленню у життя.

Головним напрямком було обрано економічний розвиток. В першу чергу передбачається створення «Комбінату комунальних підприємств», який об’єднає низку виробничих та сервісних підприємств, що задовольнятимуть потреби громади в товарах та послугах та сприятимуть поповненню бюджету.

Один з доповідачів зібрання, активіст Орлівщини Сергій Шеповалов, зазначив, що важливішим фактором для створення умов економічного розвитку є кадрова політика. Для створення таких підприємств планується залучення фахівців з числа місцевих жителів, та їх відповідна мотивація – планований рівень зарплати на прибуткових комунальних підприємствах становитиме від 10-12 тисяч гривень.

Меліоративне розташоване в центрі майбутньої громади, має залізничну станцію та багато адміністративних будівель і має всі можливості стати адміністративним центром Піщанської ОТГ. Депутати Меліоративного поскаржились, що небагато будівель залишилось у власності громади. Навіть приміщення місцевого ЖЕКу нещодавно «увели шахраї».

На що Вячеслав Горобець, активіст Піщанки, відповів:

«Важливо зрозуміти, що головним активом Меліоративного є навіть не будівлі, а ЛЮДИ. Селище має велику щільність населення та може бути потужним кадровим резервом для майбутніх підприємств громади. А решта фахівців приїде з навколишніх населених пунктів. При однакових зарплатах сюди їхати ближче, ніж до Польщі. А все, що було незаконно привласнено або вкрадено, за допомогою команди юристів, будемо повертати у власність громади».

Першим кроком після виборів повинна стати повна інвентаризація ресурсів: інфраструктури, підприємств, землі, та інших активів. Пошук тих, що не використовуються, або використовуються неефективно. Вирішення, що потребує відновлення, відбудови або належного адміністрування.

Передбачається підтримка малого бізнесу та фермерів, в тому числі за рахунок бюджету. Підтримка буде надаватися тим підприємствам, які відповідають наступним вимогам:

  • сприяють створенню робочих місць
  • збільшують надходження до бюджету
  • виробляють продукцію з високою доданою вартість
  • сприяють підвищенню самозайнятості населення та зростанню підприємницької активності.

«Я не міг зрозуміти, чому така перлина Знаменівки, як санаторій Солоний Ліман, який має потенціал лікувального курорта міжнародного рівня, сьогодні настільки неефективна і вже багато років занепадає… Сьогодні я отримав відповідь на це запитання. З’ясувалось, що попереднє керівництво санаторію розпродало гуртожитки, які використовувались для розміщення співробітників. І сьогодні санаторію банально не вистачає кадрів! Навіть мешканці Знаменівки мусять їздити лікуватися в інші міста! Чи це не безглуздя? І це тільки один приклад того, як інтереси людини стали на перешкоді цілої громади! Теж саме і з водою. Знаменівську воду п’є уся Україна, окрім Знаменівки. А заробляє один власник, а не громада. Так не повинно бути!», – говорить Вячеслав Горобець.

Багато питань було задано, але всі вони не залишились без відповіді. Жваво обговорювались і адміністративні послуги, і освіта, і медицина, і екологічні питання. Членам «Команди розвитку та реформ» були поставлені перші завдання – проведення опитування мешканців в своїх населених пунктах для з’ясування першочергових проблем, які потребують негайного вирішення та уваги майбутньої влади. Свої пропозиції можна також надати по телефону гарячої лінії: 067 740-0440 або у месенджері Телеграм.

На наступному тижні установчі зібрання осередків пройдуть в Піщанці та Орлівщині.

Напишіть свій відгук