Подивіться, який прибуток на пустому місті можуть створювати туристи, на прикладі Австралії (де скрізь майже одна пустеля):

https://geektimes.ru/post/296105/

…люди начинают стараться сделать каждое место в Австралии интересным. Это целая индустрия, почти как в Южной Африке. Но там есть культура приключений для туристов, — начиная от того, что вам в тире дают футболку «Я был в Южной Африке и стрелял из АК-47 по неграм» (верх неполиткорректности, но мишени там действительно чёрные) и заканчивая специальным маршрутом по пещерам, в середине которого вы будете спасать манекен, провалившийся в трещину, а в конце выйдите из шкуродёра весь в глине. В Австралии же интерес направлен на местных жителей, и во многом — на странников. Много фестивалей. Заправки становятся градообразующими предприятиями: если там есть что-то помимо магазина продуктов, сотовой вышки и бензина, то странники не поленятся потратить пару дней, чтобы заехать и посмотреть. Отсюда — каждый город находит, чем гордиться. Пока мы шли по шоссе Стюарта, попалось вот что:

  • Город с почтой и 18 кафе с кухнями мира.
  • Заправка с зоопарком.
  • Заправка с лучшим мясным рестораном на 500 километров вокруг.
  • Заправка с вертолётными и речными турами по крокодиловой реке.
  • Заправка и большой караван-парк на месте, куда в каком-то году по поверьям прилетали пришельцы.
  • Целебные источники без крокодилов (без морских, пресноводные есть немного).
  • Заправка с магазином бумерангов, которые делают аборигены.
  • Место, где делают «чертовски хороший портвейн».
  • Магазин с коллекцией смешных табличек со всей страны (типа местного Баша).
  • Заправку с книгами, где путешественники оставляют записи на своём языке. Я оставил «Бегите, глупцы!».
  • Город с единственным светофором в центре Австралии, близ которого стоит дерево Стюарта.

За даними Всесвітньої туристичної організації ООН вклад туризму у світовий ВВП становить 10%, а кількість робочих місць, прямо або опосередковано причетних до сфери туризму, — 11%. Прогнози демонструють подальше зростання галузі.

Експорт стане менш матеріальним, а туризм буде провідною галуззю

Україна ж у 2017 році посіла 88 місце за привабливістю для туристів за версією експертів Всесвітнього економічного форуму: 98 місце — щодо екології, 79 місце — авіаційної інфраструктури, 81 місце — портової інфраструктури, 71 місце — туристичного сервісу. Щодо інвестицій у туристичний бізнес країна на 124 місці.

А яку унікальну пам’ятку може запропонувати Піщанка, Орлівщина, Знаменівка, щоб сюди завітали саме заради неї (а не тільки прихильники таборів та санаторіїв пост-радянського типу)?
Екскурсію по місцевим сміттєзвалищам?
“А отут в нас була красива діброва. Але її в останньому році розпиляли на дрова.”

Чи є кургани? Чи є старовинні будівлі? В якому вони стані? Може тут бував Іван Сірко? Мазепа? Шевченко? Інопланетяни?
Яка у місцевості є легенда та які пам’ятки з нею пов’язані?
Немає навіть кафе, за яке не було б соромно!

А ви кажете “залишки білборда забули прибрати – сором, сором, увесь інтернет таку ганьбу побачив про наше рідне село! Що тепер робити??” Шановні (ті хто це наголошує!) – коли ви особисто були на останньому громадському прибиранні та що зробили для села?

“Солоний лиман” міг би бути лікувальним курортом світового рівня. Приносити мільйони для громади! В якому він зараз стані? Хто про нього знає? Оце дійсно ганьба для місцевих керівників!

Нема чим пишатися! Нема на чому заробляти! І ніхто про це не замислюється.
Отримати копійчину з паю. Допиляти ліс. І поїхати в Дніпро шукати роботу на заводі олігарха…

Є ІНШИЙ ШЛЯХ!

Напишіть свій відгук