На запрошення місцевого активіста Вячеслава Горобця до Піщанки прибули депутат обласної ради та голова комісії з питань аналізу та визначення шляхів поліпшення стану водних ресурсів Олексій Ангурець та директор комунального підприємства обласної ради “Центр Екологічного Моніторингу” Андрій Сідєков.

Згідно висновків фахівців, причиною замору риби став майже в 3 рази нижчий за норму рівень розчиненого кисню в воді. Причина цього – перепад температур, загибель водорослів та процеси їх розкладання у воді.


Для покращення стану водойма потребує чищення та днопоглиблення. Останнього разу ці роботи проводились за ініціативою та рахунок місцевого активіста Вячеслава Горобця майже 7 років тому.
Позавчора відбулося засідання комісії облради, на якій зазначено про критичний стан водних об’єктів на Дніпропетровщині.


Спеціалісти вказують, що на погіршення стану води вплинули як багаторічне антропогенне навантаження, так і цьогорічні кліматичні фактори. Змінився температурний режим, кількість опадів. Цієї зими практично був відсутній сніговий покрив і весняна повінь, яка зазвичай промиває та наповнює водні артерії.

Після моніторингу ситуації комісія прийняла відповідні рішення стосовно наступних заходів:
1. Незабаром розпочнуть демонтувати та зносити незаконні дамби. Люди найчастіше зводять собі такі для поливу своїх зелених насаджень, що значно погіршує стан водних об’єктів. Нині комісія займається оцінкою юридичного механізму для цього.
2. Після нещодавнього масового замору риби на річці Самара вирішили сформувати спеціальну оперативну групу, яка терміново реагуватиме у подібних критичних ситуаціях на річках, озерах та інше.
3. Визначили місце розташування посту водного моніторингу. Локація розташована біля водозабору на території КП «Аульський водовід». Це найвища точка від якої вода потрапляє в область.

Йшлося також про проблеми р. Самара, Самарчук та Підпільної. Зокрема, Вячеслав Горобець зауважив, що незавершений проект чищення річки Самарчук в Орлівщина (біля Швейної фабрики) призвело до майже зникнення течії і заростання її водною рослинністю. Якщо терміново не відновити течію, за декілька років річка перетвориться в болото.
А Підпільна, на розчищення якої 2 роки тому було витрачено 20 мільйонів гривень, вже повільно замулюється і заростає через незаконну дамбу, яка знаходиться вище за течією. Всі ці проблеми потребують ефективної співпраці активістів з правоохоронними органами, ОДА та Обласною радою.

“Знесення незаконних споруд на річках повинно бути таким же швидким, як і їх зведення, без бюрократичних процедур. А покарання для порушників – невідворотнім”, – зазначив Вячеслав Горобець.

Напишіть свій відгук