Сподіваючись на “мудру руку вільного ринка” жоден з органів місцевого самоврядування не подбав про продовольчу безпеку свого населеного пункту. Всі вважали, що АТБ та Варуси “низпослані нам Богом” і про те, що одного разу через зруйновані ланцюги поставок вони можуть зупинитись ніхто навіть не помислив. Між тим, з часів радянського союзу в кожному колгоспі, і майже у всіх селах є цілі, зруйновані або напівзруйновані овочесховища, які можуть не тільки зберігати стратегічний запас харчів, але і в разі необхідності, приносили власнику (або комунальному підприємству) гроші з повітря, просто приймаючи їх на зберігання під час збору врожаю і продаючи ВЖЕ ДОРОЖЧЕ через якихось 2-3 місяці!
Продукти можуть доставлятися до дому тим, хто в них потребує, тим, хто тимчасово втратив роботу або просто тим, хто знаходиться в самоізоляції – добровільно або вимушено – безкоштовно або за гроші.

Ми вже побачили як не сама небезпечна епідемія впливає на пересування громадян та відвідування магазинів.

“Так далеко ми ще не думали”. Звичайно, бо нема чим.
А я кажу про це вже близько 10 років.

Чому АТБ це зло для громад – читайте тут

Прощавайте огірки та томати з Туреччини, часник та імбір с Китаю, манго з Бразилії, гранат з Азербайджану, авокадо з Ізраїлю, кокос з Кот-д’Івуара, груша з Нідерландів, ківі з Греції.

Вітання – огіркам за Васильківського району, печерицям – з Запоріжжя, картоплі з сумщини, яблукам з Полтавщини, томатам з херсонщини і фінікам з … Єлизаветівки!

Дякуючи кризі, передбачається збільшення попиту на локальну продукцію, підвищення диверсифікації виробництва і збільшення переробки.

Вільний ринок не зміг змусити мережі працювати з національним виробником. Але з цим впоралась міжнародна економічна криза.

Передбачається збільшення людей, самозайнятих і сільському господарстві і створення нових робочих місць. Для цього нам буде потрібна ВСЯ земля. Неможна ані метру віддавати міжнародним спекулянтам!

Вячеслав Горобець

Напишіть свій відгук