Робоча група “вивчатиме” діяльність свиноферми Сігма

0
2701

Виконкомом Піщанської ОТГ створена робоча група з перевірки діяльності свиноферми “Сігма” в Піщанці. Як повідомляється на сайті Піщанської сільської ради, “з метою вивчення та визначення шляхів вирішення наболілої проблеми забруднення атмосферного повітря виробничими викидами свинотоварного комплексу приватного підприємства «Сігма», забезпечення прав громадян на безпечне довкілля і здоров’я виконком вирішив створити робочу групу у складі:

Голова робочої групи – Лисичкін Дмитро Анатолійович, сільський голова

Члени робочої групи
– Андрієнко Олександр Іванович, член виконкому, голова адмінкомісії,
– Радкевич Анатолій Йосипович, депутат сільської ради (за згодою),
– Гаценко Віктор Васильович, в.о.старости Орлівщинського старостинського округу,
– Задерака Олександр Іванович, депутат сільської ради (за згодою)

Доручити робочій групі з виїздом на місце вивчити хід реалізації проектних заходів зменшення впливу свиноферми на довкілля та належного поводження з відходами (зокрема, встановлення фільтрів для очистки викидів із приміщень свиноферм, створення і дію системи очищення стоків свиноферми, реконструкції каналізації та інших заходів).

На жаль, через свою некомпетентність в екологічних (та інших) питаннях та ігнорування проблеми протягом років, посадовці сільської ради навіть не розуміють с чого почати.

Вони збираються на чергову “екскурсію” до свиноферми (на територію якої їх більш за все просто не пустять). І не маючи ані фаху та ліцензії, ані відповідного досвіду, ані доступу до проектної та дозвільної документації, намагатимуться оцінити “належне поводження з відходами та стан системи очищення стоків.”

Нагадаємо, що подібні екскурсії вже відбувалися декілька разів у минулому, призвели до чергових обіцянок свиноферми “покращити ситуацію”, але по факту все залишилось майже без змін. Ось матеріал 5-ти річної давності.

“А починати треба з комплексного екологічного аудиту, за прикладом Єлизаветівської сільської ради, що в Петриківському районі”, говорить екологічний активіст та член команди Розвитку та реформ Вячеслав Горобець. Ініціював проведення аудиту діючий сільський голова Максим Голосний у зв’язку з нахабним забрудненням довкілля місцевою птахофермою Оріль-лідер МХП. Так само як і Сігма, птахоферма Миронівського хлібопродукту відкидала всі звинувачення та стверджувала що нічого не порушує. Дослідження проводилося сертифікованою організацією під керівництвом відомого еколога Дніпропетровщини Григорія Шматкова, та коштувало сільраді близько 100 тис. гривень.

Наслідком цього став комплексний звіт, в котрому були зафіксовані чисельні порушення птахоферми, забруднення земель та повітря, порушення технологічного процесу та законодавства. Звіт став підставою для нарахування збитків, нанесених державі та органу місцевого самоврядування, змусив підприємство припинити порушення та суттєво покращити поводження з відходами.”

В минулому році я пропонував колишньому сільському голові Миколі Мазниці піти аналогічним шляхом – комплексного екологічного аудиту території Піщанської сільради, але, як завжди, не був почутий. А екскурсії до свиноферми людей, які нічого в цьому не розуміють – це чергове окозамилювання, як і все, що зараз ними робиться”, – повідомив Вячеслав Горобець.

Напишіть свій відгук