Можна поздоровити депутатів і особисто мешканця Піщанки громадянина Мазницю з тим, що вони пробили чергове дно. Такого нахабного нехтування законами України та знущання над здоровим глуздом ще не знала сучасна історія України.

Після урочистого проголошення результатів виборів, вручення посвідчень сільським обранцям, сільський голова Дмитро Лисичкін у відповідності до статті 11 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» склав присягу відповідного змісту:

«Усвідомлюючи свою високу відповідальність, урочисто присягаю, що буду вірно служити громаді та народові України, неухильно дотримуватися Конституції України та законів України, сприяти втіленню їх у життя, охороняти права, свободи і законні інтереси громадян, сумлінно виконувати свої посадові обов’язки», про що розписався під текстом присяги.

Через пʼять хвилин після проголошення присяги сільський голова вчиняє перше порушення закону – передає право головувати на першій сесії сільської ради мешканцю та колишньому голові Піщанки Миколі Павловичу Мазниці.

Протягом сесії було зафіксовано на камеру наступні правопорушення

Відповідно частини другої статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в України», з моменту визнання повноважень депутатів ради нового скликання та новообраного сільського голови відповідно до статті 42 цього Закону головує на пленарних засіданнях ради першої сесії новообраний голова.

Відповідно пункту восьмого частини четвертої статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в України», сільський голова головує на пленарних засіданнях ради.
Таким чином, передаючи свої повноваження щодо ведення пленарного засідання ради (сесії), сільський голова Дмитро Лисичкін порушив статті 42 та 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в України», Присягу посадової особи місцевого самоврядування, що може має ознаки адміністративного правопорушення за статтею 186 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме, Самоуправство, тобто самовільне, всупереч встановленому законом порядку, здійснення свого дійсного або гаданого права, що не завдало істотної шкоди громадянам або державним чи громадським організаціям.

Головуючий на сесії Микола Мазниця теж вчинив самоуправство, що є адміністративним правопорушенням за статтею 186 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Cесія проводилась за регламентом попереднього скликання, а депутати навіть не отримали його тексту та не були ознайомлені з його змістом. В діях головуючого сільського голови Дмитра Лисичкіна вбачається ознака таких правопорушень, як самоуправство (ст.186 КУпАП) України), надання депутатам сільської ради завідомо неправдивої інформації службовою особою (ст.351 КК України). Якщо в ході досудового розслідування буде встановлено, що такими діями заподіяна значна шкода державним чи громадським інтересам, то такі правопорушення можуть бути кваліфіковані як зловживання службовим становищем (ст.364 КК України) та самоправство (ст.356 КК України).

Сесія затвердила голів постійних комісій та їх склад, при цьому комісії не були створені, так як положення про постійні депутатські комісії не було затверджено.

Депутатам забули роздати листки поіменного голосування. Результати поіменного голосування підлягають обов’язковому оприлюдненню . Тобто неможливо буде встановити результати поіменного голосування, що суперечить частині третьої статті 59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

Депутатам пропонувалось голосувати за проекти документів навіть без їх обговорення.
Депутат Ігор Гуртовий, користуючись правами наданими статтями 11 та 15 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», вимагав усунути порушення законності і встановити правовий порядок, але Микола Мазниця продовжив протиправні дії та одноосібне ведення пленарного засідання ради.

Голова Піщанської сільської ради Дмитро Лисичкін, проявив публічну неповагу до депутата сільської ради І.Гуртового, тим самим порушуючи етику депутата місцевої ради та Присягу посадової особи місцевого самоврядування, не виконав законної вимоги депутата щодо припинення порушення статтей 42 та 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в України» та відновлення ведення сесії сільської ради сільським головою. Такі дії голови Піщанської сільської ради Дмитро Лисичкіна мають ознаки статті 351 Кримінального Кодексу України, як невиконання службовою особою законних вимог депутата місцевої ради.

Досвідчені люди

Секретарем обрали Фоменко Тетяну Іванівну з середньо-спеціальною освітою, яка виявилась єдиною та незмінною кандидатурою з 1999 року, та дуже пишається своїм досвідом. Перед голосуванням депутат Гуртовий задав Тетяні Іванівні питання, чи знайома вона з законом «Про доступ до публічної інформації»? А також про те, що з 2011 року Дніпропетровською облрадою безкоштовно створений та наданий в користування офіційний сайт Піщанської сільської ради?

За 7 років на сайті з’явилося всього дві публікації.

Між іншим, тут повинні оприлюднюватися всі рішення та нормативні акти органу місцевого самоврядування:

Частиною першою статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації” передбачено, що розпорядники публічної інформації зобов’язані оприлюднювати, зокрема, нормативно-правові акти та акти індивідуальної дії (крім внутрішньоорганізаційних), ухвалені розпорядником.

Відповідно до частини другої статті 15 вказаного Закону інформація, передбачена частиною першою цієї статті, підлягає обов’язковому оприлюдненню невідкладно, але не пізніше п’яти робочих днів з дня затвердження документа. У разі наявності у розпорядника інформації офіційного веб-сайту така інформація оприлюднюється на веб-сайті із зазначенням дати оприлюднення документа і дати оновлення інформації.

Відповідно до статті 24 Закону України “Про доступ до публічної інформації” відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації несуть особи, винні у вчиненні порушень, зокрема щодо не оприлюднення інформації відповідно до статті 15 цього Закону, надання або оприлюднення недостовірної, неточної або неповної інформації.

На питання чому протягом 7 років секретар сільради не виконувала вимоги закону, Тетяна Іванівна відповіла: «Я не буду відповідати на принизливі для мене питання».

Микола Мазниця пояснив, що в сільраді не мають адміністратора та просто зараз працюють над вирішенням цього питання. Але кого цікавлять ваші проблеми, які виникли в наслідок вашої бездіяльності або зацікавленості в приховуванні інформації, яку людям не потрібно знати?

До речі, Орлівщина та Меліоративний оприлюднювали майже всі сесії, та поіменне (!!) голосування, а ця «досвідчена людина» досі чекає адміна.
Можемо показати, як глухі села наповнюють сайти рішеннями та публічною інформацією без адмінів. Там працюють секретарями звичайні люди 1-2 скликань. За 7 років за бажанням можна було б навчити користуватися сайтом навіть людину з середньо-спеціальною освітою.
Ми подбаємо про те, щоб найближчим часом новий-старий секретар отримала протокол про корупцію. А потім ще один. Можливо таким чином нагорода знайде свого героя за багаторічний досвід.

Ця міфічна «досвідченість» стосується і Миколи Павловича, який в статусі звичайного мешканця Піщанки натхненно керував сесією, ставлячи питання на голосування та відхиляючи або приймаючи пропозиції з голосу від депутатів.

У нас не було можливості бути присутніми на сесіях Піщанської сільської ради до цього часу, тому як мешканці, громадськість та журналісти ніколи не запрошувались. А дата проведення сесій трималася в секреті. Але сьогодні виявилось, що Микола Мазниця за 15 років керування громадою так і не вивчив законів. Навіть депутати з його колишньої команди, його найближчі соратники – Радкевич та Токовило, були змушені робити йому зауваження та наголошувати на порушенні процедур або законності деяких рішень.

Депутат Ігор Гуртовий декілька разів запитував Миколу Мазницю в якості кого він керує сесією та просив припинити порушення закону. На що Микола Павлович відповідав, що він керівник робочої групи, якому надав слово голова, та продовжував.
На жаль, більшість депутатів не розуміло взагалі формат проведення заходу, який перетворився на громадське обговорення, та масштаби юридичних правопорушень. Сказувалось не тільки відсутність юридичної грамотності, но і елементарного бажання розібратися та хоч один раз перед сесією прочитати Закон який регулює процедуру та депутатські повноваження.

Як ми вже писали – до сільської ради, здебільше за допомоги БЮТ, потрапили продавці магазинів, водії, безробітні, медичні сестри, охоронці, дрібні підприємці, які мало чого досягли у громадському та власному житті, але зараз будуть приймати важливі рішення для громади з 20000 людей населення, покладаючись на те, що їм буде вкладати у вуха колишній голова?

Наприклад, водій швидкої допомоги та депутат від БЮТ Шаповал В.В. всередині сесії просто встав і пішов: в нього робота. Безперечно – важлива робота. Але питання – для чого йшов в депутати та як він буде виконувати депутатські обов’язки, в тому числі працювати в комісіях та на округах?

Вочевидь такий формат «демократії» давно себе вичерпав. Сьогодні досить доречно лунає ідея про те, що кандидати повинні щонайменше складати іспит на знання Конституції та законів, які регулюють роботу місцевого самоврядування. Бо може виявитися, що дехто з них і читає с трудом…

БЮТівська демократія

Відносно політичних розкладів в новообраній раді – що ж ми здобули? А здобули ми те, що замість Нестеренко, громадою, через депутатську більшість, буде керувати власник свиноферми «Сігма» Мгер Куюмчан, він же – заступник голови Облради та голова Дніпропетровської міської організації ВО «Батьківщина». Як кажуть, «хрень редьки не слаще». І не факт, що вони не знайдуть спільну мову з Нестеренко. Скоріш за все – вже знайшли.

Тобто, обміняли “великого Нестеренка” на “колективного Нестеренка” – людей, якими можна маніпулювати, готових нехтувати інтересами громади за власний шкурний інтерес.

Зраду не треба довго шукати – на цій сесії головою земельної комісії був обраний депутат від БЮТ, нікому невідомий підприємець з Дніпра – Козар Володимир Васильович, вочевидь узгоджений з керівництвом БЮТ та підтриманий одноголосно фракцією депутатів ОТГ від цієї партії. Яким же вітром занесло дніпрянина Козаря на вибори Піщанської ОТГ?

Вдалося з’ясувати, що Володимир Козар є головою Ленінської районної організації ВО “Батьківщина” м. Дніпро та помічником депутата облради від Батьківщини Хорішко Володимира Володимировича, який в свою чергу є сином відомого латифундиста та власника агрохолдингу «Агросоюз».

Довідка: Клан Хорішко – один за найпотужніших землевласників в Дніпропетровській області. Їх земельний банк становить 11,5 тис. Га (це офіційно) і справи їх холдингу «Агро-Союз» йдуть дуже добре. Зокрема завдяки кредитним аферам – вони набирають мільйонні кредити, укладають попередні контракти, контролюють величезні грошові потоки, а потім реалізовують схеми регульованого банкрутства. У НАБУ відзначають, що дніпропетровський холдинг «Агро-Союз» (засновниками компанії є Сергій Прокаєв та Володимир Хорішко-старший) є фігурантом відразу в декількох справах про банкрутство.

За даними ЗМІ, загальна сума непогашеного боргу цієї компанії на 1 січня 2015 р становила 288,4 млн грн., З яких 144,2 млн грн. – це банківські кредити. Отримані від нових партнерів гроші були банально виведені з акціонерного капіталу в зарубіжні офшори. Володимира Хорішко пов’язує давня дружба з землячкою Юлією Тимошенко і процвітання бізнесу Хорішко почалося відразу ж, як Тимошенко посіла управляти країною в прем’єрському кріслі.

Сьогодні інтереси цього агроолігарха в раді Піщанської об’єднаної громади забезпечені наближеною до його сина особи – голову земельної комісії Володимира Козаря та більшістю в депутатському корпусі, обраних від партії Батьківщина. Чим це повернеться мешканцям – можна тільки здогадуватися…

Нам було зрозуміло давно, а тепер це стає зрозумілим навіть колишніми членами команди Мазниці – Микола Павлович зрадив громаду. Все, що казав колишній голова Піщанки, виявилось брехнею. Допоміг вам БЮТ? Обрали «своїх»? Тепер піщанською, орлівщинською і знаменівською землею буде керувати людина з Дніпра, керована іншим відомим агроолігархом. Незабаром це зрозуміє і решта населення. Як вже кажуть: «Пустили козла у город».

До речі, БЮТівські депутати з першої сесії почали гратися у фракцію, уявив що вони у Верховній раді. Там навіть з’явилися свої «Чечетови» – диригенти, які узгоджували голосування по тому чи іншому питанню, в особі Яни Бабашовой (яку, до речі, обрали головою бюджетної комісії) та Володимира Козаря (голови земельної комісії). Але на відміну від Верховної ради, в них немає недоторканості, обирав їх народ і відкликає теж народ. Партія не має таких повноважень в одномандатних округах. Процедура відкликання прописана досить прозоро і ініціюється 30 виборцями. Для відкликання потрібні підписи більше половини кількості виборців, які проголосували в окрузі. А притягнути до кримінальної відповідальності за порушення законів України можна так само, як і звичайного громадянина.

Ми сподівались, що депутати почнуть робити помилки на сесіях. Але зовсім не очікували, що закони будуть ігноруватися взагалі!

Тому сьогодні «Команда розвитку та реформ» звертається до суду та правоохоронних органів для притягнення правопорушників до відповідальності, в тому числі з числа новообраних депутатів.

Попри всі порушення на вибори, ми не блокували створення ради об’єднаної громади, так як боролися за це разом з усіма. Але не чекайте, що ми дозволимо перетворити роботу керівного органу громади на профанацію і знущання над законами і людьми, на вашу користь, та в інтересах ваших спонсорів!

На наступну сесію ми хочемо запросили представників правоохоронних органів – прокуратури, поліції, посадовців обласної державної адміністрації, депутатів обласної ради, щоб вони, в якості незалежних експертів та спостерігачів оцінили та прокоментували те, що відбувається на так званих сесіях в «оновленому» місцевому самоврядуванні – новоствореної Піщанської об’єднаної громаді. Запрошуємо і фахівців «Центру розвитку місцевого самоврядування». Зробіть відомим і такий «досвід» децентралізації!

На цій першій сесії депутати вже “назасідали” на 5 кримінальних справ та декілька судових скарг. І так буде кожну сесію, поки депутати, члени виконкому та голова не вивчать закони. Або не сядуть у в’язницю!

Напишіть свій відгук