Триває робота над планом економічного розвитку Піщанської ОТГ

0
2378

«Команда Розвитку та реформ» розробляє план економічного розвитку громади на майбутні п’ять років з урахуванням потреб наших сіл та місцевих особливостей виробництва, які потрібно відродити або створити наново. З деталями цього плану вас знайомить керівник напрямку розвитку місцевого виробництва, мешканець Орлівщини Сергій Шеповалов.

Сільське господарство

Сталий розвиток громади неможливий без відродження виробництва з урахуванням місцевих переваг таких як клімат, вода, земля та звичаї. Пріоритетним напрямком розвитку сільського господарства наша команда вважає створення сільськогосподарських виробничих кооперативів.

Одним з таких є виробничий сільськогосподарський кооператив по заготівлі молока та переробці продуктів тваринництва, які є важливими джерелами доходу місцевого населення усіх сіл, що входять до складу Піщанської ОТГ.
У зв’язку з прийняттям Закону про молочно-товарний ринок та перехід на європейські стандарти виробництва молочних продуктів, з’являється велика небезпека зникнення молочної галузі в Україні. Місцеві мешканці-одноосібники, які утримують худобу і реалізують молоко та молочні продукти на місцевих ринках та ринках області, через декілька років будуть поза законом. Згідно європейських норм другий сорт молока (якраз той що виробляє селянин) вважається технічним та підходить лише для виробництва казеїну, фарби та інших господарських продуктів. Селянин, який виробив молоко, просто не зможе його реалізувати за вигідною ціною, що неминуче приведе до знищення молочної галузі, як джерела доходу для жителів.

Для переходу на нові стандарти молочного виробництва повинні впроваджуватися нові технології, а саме – методи безконтактного машинного доїння, системи охолодження та вакуумного збору молока та інші. В масштабах домашнього виробництва всі ці технології не можуть бути впроваджені на належному рівні.

Молочно-товарний кооператив

Згідно концепції молочно-товарного виробництва та змін в законодавстві, розроблений алгоритм роботи, який зможе задовільнити потреби приватного виробника молока. Всі виробники, які мають ВРХ можуть вступити до молочного-товарного кооперативу, який візьме на себе переробку молока та молочних виробів згідно нових європейських норм, а також контроль за якістю молока, яке виробляють одноосібники.

Буде придбане сучасне спеціальне обладнання: доїльні апарати, приймальні ємності, транспорт. Налагоджений постійний ветеринарний нагляд за худобою та санітарно-гігієнічними умовами, в яких виробляється молоко.
Для учасників кооперативу пропонується надавати значну знижку на корма для ВРХ завдяки кооперації з місцевими виробниками.

Переробний комбінат

Невід’ємним елементом розвитку місцевої молочної галузі буде переробний комбінат, який включатиме в себе лінії по виробництву твердих сирів, пастеризованого молока, йогуртів, термостатної сметани, вершків та інших молочних продуктів. Створення комбінату планується за рахунок коштів Фонду регіонального розвитку, інвесторів, міжнародних грантів та пайових внесків членів кооперативу.
Реалізація вироблених товарів буде проводитись через систему сільської споживчої кооперації та оптово-роздрібних магазинів. Середньорічний оборот коштів на комбінаті складатиме близько 25 мільйонів грн., з яких чистого прибутку підприємства буде близько 8 мільйонів гривень. Створення переробного комбінату принесе громади від 30 до 80 робочих місць. Об’єм інвестицій для запуску проекту становить від 12 до 18 мільйонові гривень.

«Команда Розвитку та реформ» ставить завдання за 5 років відродити молочно-товарне виробництво в нашій об’єднаній територіальній громаді.

Напишіть свій відгук