Вчора, 20 листопада, Піщанку відвідали представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Дніпропетровській області.

В рамках зустрічі з головою Піщанки Миколою Мазницей та місцевими активістами, представники ОБСЄ отримали відповіді на запитання, що перешкоджає впровадженню реформи та створенню об’єднаних громад в Новомосковському районі, зокрема – про ситуацію з формуванням Піщанської ОТГ, яка майже рік не може отримати позитивний висновок Дніпропетровської обладміністрації.

Ми розповіли, як воно є: про Нестеренко, про його агентів в ОДА, про замовні судові рішення, тиск на місцевих жителів, на голів та депутатів населених пунктів що об’єднуються – каже Вячеслав Горобець, місцевий активіст та громадський діяч. Хотіли створити феодальне князівство, але не вийшло – народ повстав. Боротьба триває“.

Створенню такої проблеми, на жаль, сприяє президентська вертикаль влади. Одною рукою, начебто, робить реформи, другою – закладає троянських коней в законодавство, щоб їх в необхідних випадках гальмувати.

“Реформа децентралізації – одна з найважливіших в нашому суспільстві. Це визнають усі експерти. Невже ми дозволимо і її зруйнувати?” – саме такі думки лунали на комітеті Верховної ради, куди неодноразово були запрошені піщанці

Для чого в законі про добровільне об’єднання громад передбачений висновок ОДА на відповідність рішення громад Конституції та законів України? Чому їй передані повноваження місцевого та Конституційного суду? Може й суди вже не потрібні – нехай всі питання “законності” вирішують обладміністрації? В президентській вертикалі зробили “прокладку”, щоб одним дозволяти об’єднуватись, а іншим забороняти, якщо це погрожує комерційним інтересам місцевих князьків. Ми просили Верховну раду взагалі виключили ОДА з цього процесу“, – коментує ситуацію місцевий громадський діяч Олександр Спічак.

Представники місії ОБСЄ подякували піщанцям за співпрацю та запевнили, що вся інформація потрапить у звіти, та буде передана у відповідні європейські установи, що пильно слідкують за ходом реформ в Україні, які фінансуються, в тому числі, за рахунок Європейського союзу.

 

Напишіть свій відгук