Піщанка стала одним з перших сіл в Україні (та єдиним населеним пунктом в Дніпропетровській області), яке долучилось до Ініціативи Європейського Союзу «Мери за економічне зростання».

Про це повідомив заступник сільського голови з питань економічного розвитку, координатор програми Олександр Спічак.

Ініціатива Європейського Союзу «Мери за економічне зростання» (M4EG) спрямована на підтримку та розвиток місцевої економіки країн «Східного партнерства», зокрема сприяння діяльності мерів та муніципалітетів на місцевому рівні задля економічного зростання, створення нових робочих місць, розвитку їх потенціалу і технічних навичок.

https://i0.wp.com/m4eg.eu/media/2407/me.jpg?resize=685%2C943

У центрі уваги Ініціативи “Мери за економічне зростання” – сталий місцевий економічний розвиток, процес, в рамках якого місцеві органи влади взаємодіють з партнерами (приватний сектор, громадські організації) з метою створення сприятливого локального ділового середовища і, як наслідок, умов для економічного зростання і підвищення рівня зайнятості в приватному секторі , що в кінцевому рахунку сприятливо впливає як на місцеву громаду, так і на державу в цілому. Разом з тим, економічне зростання повинне бути як екологічно, так і соціально сталим.

“В рамках цієї програми наша робоча група розробляє план місцевого економічного розвитку на основі принципів належного врядування і діалогу з громадськістю та бізнесом, на впровадження якого Європейський союз надає консультаційну та фінансову підтримку, – зазначає голова Піщанки Микола Мазниця. Так цього року громади-учасники програми мали можливість отримати від 500 тис. до 1,5 млн. євро на реалізацію проектів.”

“Ми руйнували та ділили народне надбання занадто довго, прийшов час відбудовувати, – каже місцевий активіст Вячеслав Горобець. Нажаль, останні каденції місцевих депутатів нічим не відзначились, нічого після себе не залишили – тільки ділили землю та колгоспне майно. Наразі земля стоїть в чагарниках, майно зруйновано. А працювати нема де. Чим пишатися? Навіть побудувати нову ферму або підприємство немає можливості – землі нема, все у приватній власності. Здобули.”

Вячеслав Горобець має великі сподівання на співпрацю с європейськими установами є розробником власної програми локального економічного розвитку “Село XXI століття”, яка включає в себе покращення обслуговування населення, створення нових підприємств та адміністративних послуг. Мова про неї йшла на останньому семінарі, який проводився у Піщанці.

Координатор програми «Мери за економічне зростання» Олександр Спічак зазначає, що є великий запит на нову якість життя у селі та активні люди, які готові дійсно впроваджувати реформи. “Децентралізація та допомога європейських інстітуцій можуть дати великий поштовх розвитку малих населених пунктів. Допомогу Європи ви вже відчуваємо, а з децентралізацію поки що проблеми – створення об’єднаної Піщанської громади блокується на рівні Дніпропетровської обладміністрації людьми, яки бажать залишити все по-старому: бідне село та багатий агрофеодал, який використовую суспільний ресурс людей, які не мають інших альтернатив… Але ми не зупинимось – прогрес не спинити! Перемога буде за нами!

Напишіть свій відгук