ПОВЕРТАЄМО ЗЕМЛЮ СОБІ. Пам’ятка селянину-власнику землі (2)

0
1314

Як стати власником сільськогосподарського підприємства та збільшити дохід від власної землі.

ВТРАЧЕНІ НАДІЇ

В середині 90-х розпочалося  реформування  у сфері сільськогосподарського виробництва – розпаювання. Цей процес супроводжувався передачею у власність селянам землі та майна колишніх колгоспів та надією, що земля отримає справжнього господаря.

Ініціатори реформи сподівалися, що в результаті підвищиться ефективність сільськогосподарського виробництва, збільшаться доходи селян та поліпшаться умови їх життя. Земля повинна б оброблятися селянином-її власником і не ставати товаром.

Для цього передбачалося збереження колективних методів господарювання та підвищення ефективності виробництва. Приватизація землі за таким типом мала ту перевагу, що не руйнувала виробничого потенціалу господарств.

Але держава не втручалася в процес формування земельних відносин і відносин між селянами-співвласниками майна колишніх колгоспів. Ні зі сторони держави ні зі сторони громадських організацій не було допомоги селянам. І селяни були обдурені. Не було проведено роз’яснювальної роботи, не надавалася юридична допомога. Все робилося щоб роз’єднати селян, забрати спільну справу. Все робилося, щоб забрати майно, спочатку через оренду, а потім викупити за копійки як непотріб чи взагалі не купувати.

В селах запанувала оренда

Майна вже не має. Не має тваринництва. Не має роботи. Залишилася земля, яку видушують безробіттям, відсутністю медицини, низькими пенсіями. Землю знахабніло за безцінь купують за незаконно-сірими схемами фермери-орендарі.

Разом з орендою прийшло і заробітчанство на чужині – села безлюдніють і вмирають. Політики констатують цей факт. Їх бездіяльність знищує.

Селяни вже втратили суб’єктність щодо визначення подальшої долі своєї землі. Рішення про долю землі приймають орендарі, агрохолдинги, представники великого капіталу. Земля розподіляється саме між ними.

Як би це не дивно не звучало, але землю необхідно повертати.

Власнику землі необхідно ставати власником аграрного підприємства, яке і буде обробляти землю.

Селянин повинен стати повноцінним хазяїном на своїй землі

Отже, такий негативний стан не пізно і необхідно виправляти. Країна стоїть на порозі монополізації аграрної галузі, с фокусуванням не на людей, робочі місця та соціально-економічний розвиток суспільства, а на формування України як сировинного придатку економік інших країн. 

ПОВЕРНЕННЯ НАДІЇ

Як стати власником аграрного підприємства

Селяни-власники землі можуть створити в рамках діючого законодавства товариство з обмеженою відповідальністю. Це і буде Товариство власників землі.

Це таке ж господарське товариство як і у орендаря, який зараз задарма користується землею селян.

Що дасть це власникам землі. На початковому етапі це дасть можливість ефективно вийти з рабських умов відносин оренди. Дохід від землі може збільшитися в 2-4 рази за рахунок того, що прибуток колишнього орендаря стане прибутком власника землі – фактично об’єднавшись у товариство власники землі самостійно оброблятимуть свою землю, а врожай вже належатиме власникам землі, а не орендареві.

Діяльність Товариства власників землі

Хто буде обробляти землю?

При розгляді можливості створення товариства, власники землі зададуться абсолютно правильним запитанням – «Де брати гроші і техніку на самостійний обробіток землі?»

На першому етапі, можна запропонувати вже колишньому орендареві працювати з товариством на нових умовах – умовах підряду, коли Товариство замовляє виконання послуг і постачання товарів. Колишній орендар так само обробляє, сіє, доглядаю і збирає врожай. Після збирання врожаю Товариство власників землі проводить розрахунок з Підрядником.

Якщо колишній орендар не захоче працювати на умовах Товариства власників землі, то Товариство може пропонувати іншим потенційним підрядникам – слава богу в Україні вже склалися умови, коли бажань і можливостей обробляти землю більше ніж землі. Фактично, такий конкурсний відбір підрядника товариство може провести навіть і раніше, при своєму створенні.

Власники землі в багатьох селах вже бачать ситуацію, коли орендар наймає таких же підрядників як зазначено раніше. То для чого власникам землі такий прошарок як орендар?

В майбутньому, зі збільшенням створення і розвитком Товариств власників землі, держава буде зацікавлена в безвідсотковому їх кредитуванні Для Товариств появиться нове джерело фінансування розвитку, а для держави нові об’єкти для інвестицій і розвитку економіки. 

Розподіл прибутку Товариства серед власниками землі

Прибуток отриманий, Товариство власників землі може бути розподілений між учасника Товариства, або направлений на розвиток товариства. 

Основні права і обов’язки учасників товариства

Землю не можливо буде відібрати у селянина. Учасники товариства-власники землі вносять до статуту Товариства право користуватися землею. Право власності на землю залишається у селянина.

Власник землі вільний у своєму виборі. Учасник товариства-власник землі, може вийти з Товариства разом з правом користуватися землею, попередивши товариство за рік до виходу з нього.

Кожен селянин-власник землі – головний. Кожен учасник Товариства має право проводити контроль за роботою Товариства. Крім того, в товаристві повинні існувати органи контролю. Такі ревізійні органи важливі при контролі і перевірці виконання робіт та постачання товарів підрядником. Внутрішнього контролю.

Виконавчий орган – директор. Директор може бути обраний учасниками Товариств з числа самих учасників Товариства або найнятий на підставі професійних якостей.

Хто допоможе в створенні та організації роботи Товариства

Фактично, ми вже допомагаємо – роз’яснюючи і пропонуючи зміну форми земельних відносин.

У селян, як власників Товариства виникнуть організаційні питання – юридична реєстрація, ведення податкового та бухгалтерського обліку та інші консультації як з господарської діяльності так і допомоги в роботі з підрядниками. І в цьому ми теж можемо і, навіть, зобов’язані допомагати власникам землі, як кажуть, пропонуєш – дій!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як збільшити дохід від власної землі

Роман Головін

 

 

Напишіть свій відгук