В опитуванні, проведеному на сторінці  у Facebook “Піщанка – наше село” 80% опитуваних висловились за притягнення голови ОТГ до відповідальності за стихійні сміттєзвалища. Дійсно, як ми писали, майже рік проблема поводження з відходами в громаді не зрушилась ані на крок.

При цьому, дехто вважає, що “починати треба з себе”, мовляв – Лисичкін не утворює цих сміттєзвалищ, це роблять самі ж мешканці.

Для тих, хто вважає що у всьому винні мешканці, пояснюємо наступне.

1) Щоб сміттєзвалища не утворювались, все сміття повинно вивозитись. А для цього потрібно, щоб усі мешканці уклали договір з комунальним підприємством.
Методи впливу у виконкому є (голова якого – Лисичкін), але робота не ведеться.

Відсутність договору на вивіз сміття – це порушення, передбачене ст. 152 КУАПП, штраф від 340 – до 1360 грн. Скільки штрафів накладено за відсутність договору? Відповідь – НУЛЬ. Який відсоток укладених договорів? Відповідь ~20%
Причина в чому? В бездіяльності виконкому.

2) Статтею 32 Закону України «Про відходи» передбачений обов’язок створення умов для реалізації роздільного збирання побутових відходів, а з 1 січня 2018 року встановлюється заборона на захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів.

Тобто з 1 січня 2018 року всі громадяни зобов’язані сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. Це значить, що кожне домогосподарство повинно укласти договір на вивезення сміття, або ж на послугу із сортування такого.

Питання того, як збирають, транспортують, сортують та утилізують сміття, належить до зони відповідальності виконавчих органів сільських, селищних і міських рад.
Умови створені? Сміття сортується? Відповідь – НІ. Вже протягом року виконком Піщанської ОТГ свідомо порушує закон “Про відходи”. Хто голова виконавчого органу Піщанської ОТГ? Дмитро Лисичкін.

З 1 січня 2018 року захоронення неперероблених (необроблених), несортованих відходів є правопорушенням, за яке передбачена адміністративна відповідальність. Для громадянина, який вперше затримується за таку негідну справу «світить» від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн), а посадовця або приватного підприємця очікує штраф від 50 до 100 таких мінімумів (850-1700 грн). А якщо громадянин вчинить подібну дурість вдруге — йому прийдеться вже сплатити 80-100 мінімумів (1360-1700 грн), а ось посадовець-рецидивіст або підприємець, який з першого разу не второпає, що захоронювати несортовані побутові відходи неможна, має сплатити 1700-3400 грн.

3) Сміття не сортується, вивезення не забезпечується, робота з населенням не ведеться, отже – утворюються стихійні сміттєзвалища. Прибирати “безхазяйні відходи” та запобігати утворенню смітників – це обов’язок виконавчих органів місцевих рад.
Статтею 15 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» (1264-12) встановлені повноваження місцевих рад у галузі охорони навколишнього природного середовища (зокрема здійснення контролю за додержанням законодавства про охорону навколишнього природного середовища), відповідно до яких місцеві ради несуть відповідальність за стан навколишнього природного середовища на своїй території і в межах своєї компетенції.

Згідно з ч. 2 ст. 9 Закону України «Про відходи» (в редакції від 02.12.2010 року) територіальні громади є власниками відходів, що утворюються на об’єктах комунальної власності чи знаходяться на їх території і не мають власника або власник яких невідомий (безхазяйні відходи).

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про відходи» та ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» вирішення питань щодо розміщення на своїй території об’єктів поводження з відходами, ліквідації несанкціонованих звалищ відходів, збирання, утилізації та знешкодження побутових відходів віднесено до відання органів місцевого самоврядування.

Отже притягнути до відповідальності як особу яка своїми діями (бездіяльністю) спричинила цю шкоду державі (в особливо великому розміру – це кримінальний злочин) цілком можливо. Все це підпадає під ст. 367 «Службова недбалість» або 237 «Невжиття заходів щодо ліквідації наслідків екологічного забруднення».

За рік роботи нової влади в Піщанській ОТГ питання поводження з відходами, а тим паче – їх сортування, не зрушилось ані на крок.

Єдиний вихід, який ми бачимо — вимагати притягнення до відповідальності і посадовців, і працівників установ з поводження з відходами, які не виконують вимоги законодавства. Тож питання доречне – чи чекати ще, чи починати штрафувати голову ОТГ Дмитра Лисичкіна за кожне сміттєзвалище, яке виникло через його БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ.

Напишіть свій відгук