Помогите! Хулиганы подписи лишают!

1
1663

Вчора на сесії розгорнулась запекла боротьба за право підпису 1-го заступника голови Миколи Мазниці, якої намагалася позбавити депутати.

Нагадаємо, що право підпису документів було надано депутатами на першій сесії з метою підпису документації сільської ради та її виконавчого комітету. Правозахисник Олексій Прокопенко вважає, що це рішення було неправомірне з наступних причин:

  • Сільський голова підписує рішення ради та її виконавчого комітету ( підпункт 3 пункту 4 статті 42 Закону);
  • Протоколи сесій сільської ради, прийняті нею рішення підписуються особисто сільським головою, у разі їх відсутності –  секретарем сільської ради,  а у випадку, передбаченому частинами сьомою та восьмою цієї статті, – депутатом ради, який за дорученням депутатів головував на її засіданні  (пункт 16 статті 46 Закону)
  • Рішення виконавчого комітету приймаються на його засіданні більшістю голосів від загального складу виконавчого комітету і підписуються сільським головою (пункт 6 статті 59 Закону)

На стороні діючого голови Дмитра Лисичкіна виступила депутатська більшість. А Микола Мазниця притягнув на сесію «групу підтримки» з боку мешканців, які криками та образами намагалися тиснути на депутатів. Варто зазначити, що Микола Павлович, будучі головою Піщанки, ніколи не запрошував на сесії мешканців: коли землі Піщанки і її бюджет роздавалися «любим друзям» – спостерігати за цим простим смертним було не доречно і шкідливо. А сьогодні мешканці з «групи підтримки» раптом згадали про те, що депутатам та голові варто звітуватися не менше 1 разу на рік. І зажадали звіту від Лисичкіна та пояснень причин можливого звільнення Мазниці та Деревчук (керуючої справами Піщанської ОТГ), яких поки що ніхто звільняти не збирався.

«За 16 років керування Піщанкою ані колишній голова, ані депутати жодного разу не звітували перед виборцями, як того передбачає закон «Про статус депутатів місцевих рад». І це нікого не бентежило. Ми закликали до виконання цього закону неодноразово. Але зараз, коли трон «сірого кардинала» захитався, про Закон нарешті згадали. Звідки ж такий проблиск свідомості?», – говорить Вячеслав Горобець, активіст Піщанки.

В чому причина конфлікту між Лисичкіним та Мазницею достовірно невідомо. Але з великою вірогідністю новим депутатам просто набридло терпіти  маніпуляції та саботаж колишнього голови, який разом зі «старою гвардією» намагався і далі одноосібно керувати громадою.

До речі ті, хто підтримують Мазницю та посіли на ключові посади самих «жирних» комісій – бюджетної та земельної, та колишні їх голови, які сформували фракцію «Батьківщини» сьогодні залишились в меншості. Бабашова, Мішин, Лужний, Козар та деякі інші, ті, хто безпосередньо приймав участь в розподілі земель в «кращі часи» та сподівався на майбутнє долучення до ресурсів громади, криками «Ганьба!», «Узурпація влади!», «Зовнішнє управління!» всіляко заважали проведенню сесії.

Депутат Валерій Мішин, який є активним ініціатором змін до регламенту сільської ради, декілька разів вибігав до мікрофону, без дозволу брав слово, перебивав головуючого, тиснув на депутатів, наголошуючи про те, що «депутатів штовхають на порушення», сам неодноразово порушив регламент та процедуру ведення сесії: «згідно ст. 49 Головуючий на засіданні Ради повідомляє списки осіб, які записалися для виступу, надає слово для доповіді (співдоповіді), виступу, оголошує наступного промовця, створює рівні можливості депутатам для участі в обговоренні питань; ст. 50 п. 6. Окремі репліки чи виступи депутатів з місця, зроблені без надання слова головуючим, є неприпустимими, до уваги не беруться та до протоколу і стенограми засідань не вносяться. Ст. 54 п 5. – Для внесення до порядку денного сесії питань про відміну рішення ради, прийнятого раніше, внесення доповнень та поправок до нього,  у випадках передбачених законодавством , необхідна більшість голосів депутатів від загального складу ради.»

Валерій Мішин також вдавався до відвертих маніпуляцій та вводив в оману присутніх депутатів про те, що вони не можуть скасувати або внести зміни в прийняті рішення, а скасувати попередні рішення може тільки суд. Експерти пояснюють: «За ОМС законодавцем закріплюється право на зміну та скасування власних рішень. Таке право випливає із конституційного повноваження ОМС самостійно вирішувати питання місцевого значення шляхом прийняття рішень, що є обов’язковими до виконання на відповідній території, оскільки вони є суб’єктами правотворчості, яка передбачає право формування приписів, їх зміну, доповнення чи скасування.»

Детальніше тут. https://decentralization.gov.ua/news/8156

Тож криками «Ганьба», «Узурпація влади» та відвертою брехнею депутатській меншості вдалося зірвати сесію та зняти питання позбавлення підпису першого заступника голови Миколи Мазниці з порядку денного (за яку вони саміж проголосували). Дивно, що така зухвала поведінка деяких депутатів не викликала реакції з боку голови комісії по нагляду за законністю та депутатської етики Ігоря Гуртового та відповідних правових наслідків.

Нагадаємо, що баталії, свідками котрих ми зараз є, відбуваються поки що не за землю, не за бюджет, не за посади, а за ПІДПИС, який був наданий першому заступнику незаконно (з перевищенням повноважень). Тобто, банальний перерозподіл сфер впливу між «кланом Мазниці» та «групою Лисичкіна».

Але ж варто згадати, що за майже рік роботи, що пройшов з початку формування цієї ради не було ЖОДНОЇ ідеї, жодного обговорення і тим паче – такої жвавої дискусії щодо питань РОЗВИТКУ громади. Громада не отримала жодного гранту. Не започаткувала жодного бізнес-проекту, який дозволив би заробляти мешканцям або поповнювати бюджет!

Це яскравий приклад того, що нами керують нікчемні пустишки, популісти та інтригани, зацікавлені лише в особистому добробуті, який забезпечить їм шматок від бюджету та суспільної власності. Навпаки, всі проблеми, які існували, лише погіршились. Протягом року ми фіксуємо порушення законності в діяльності громади на всіх рівнях.

Але дискусія серед людей зводиться до того, «а чи не буде гірше з «цим Лисичкиним». Мазниця хоч і сучий син, але це НАШ сучий син». Прикро бачити людей похилого віку з «групи підтримки», які відпрацьовують крошки з барського столу – матеріальну допомогу, яку щедро роздавала колишня та діюча влада, підкупаючи виборців. З грошей, які вони НЕ ЗАРОБИЛИ.

Як воно буде? Зрозуміло одне – Мазниця та його «любі друзі» вже геть не актуальні ані зі своїм «досвідом», ані «стабільністю» – вони себе віджили, так і не надав ніякої користі цій громаді. За 16 років квітуча Піщанка з її підприємствами та лісами перетворилась на руїну та смітники. Микола Павлович! На будь-якому великому підприємстві енергетик отримує не менше 12000 грн. – найдіть вже роботу по спеціальності та працюйте чесно.

Але будь яка влада, без юридичного, фізичного, антикорупційного контролю громадськості буде дерибанити землю та бюджет. Ми ніяк не можемо позбутися комплексу «доброго царя», який прийде та зробить усім добре. «Зовнішнє управління» або «внутрішня окупація» – не має значення. Будь яку владу треба брати під жорсткий контроль. Головними критеріями ефективності для громади мусять стати:
– законність
– поповнення бюджету
– прозорість та ефективність його використання.

Якщо ти не показав ефективності за рік або два – ти не покажеш її вже ніколи. «Давай до побачення» і обираємо нових. Згадаємо відому фразу: «Коли починають говорити про патріотизм, значить знов щось вкрали!”

1 коментар

Напишіть свій відгук