Позавчора сміттєве питання обговорювалось на сесії, але, як завжди, Микола Павлович не зміг сказати нічого зрозумілого. “Треба прибирати”, “Давайте виділемо 90 тис на одне сміттєзвалище. Хоча б що-небудь приберем”.

Ну приберемо – привезуть ще.

“Давайте чергувати. А як притягати до відповідальності? А якщо він скаже, що просто мимо їхав?”

Заступник керівника громади ЗАДАВАВ ПИТАННЯ в зал. А мусив би давати відповіді!

Як припинити утворення сміттєзвалищ? Хто мусить притягати до відповідальності? Яка процедура ліквідації сміттєзвалищ? Хто несе відповідальність за безхазяйні відходи? З чого треба починати? Та в решті решт – скільки коштує прибирання?

А відповіді незручні, бо якщо їх давати, може виявитися, що вся ця ситуація і виникла в наслідок тривалої БЕЗДІЯЛЬНОСТІ УСІХ колишніх голів наших сільських рад!

90 тис. гривень? А чому не 900,000? Або не 9000? Чому без калькуляції та тендеру? В решті решт – що вирішить прибирання 100 автівок сміття в степу (навіть не в населеному пункті), якого ніхто не замітить?

Микола Мазниця: “Давайте спочатку приберем, а потім забороним туди вивозити”.

Ні, все робиться навпаки. Спочатку треба зробити так, щоб не вивозили. І Ви півгодини до цього розповідали усім, що це неможливо зробити. І “Лисичкин чергує” на звалищі і навіть ловить правопорушників!, і Герасимчук (Комсіті) чергує, а вони все возять і возять. І все ж – “давайте трошки (за 90 тисяч) приберем…”

Звідки з’являється сміття? Його створює здебільше приватний сектор. Ті, хто не уклав договори на вивіз в наслідок бездіяльності сільради та комунального підприємства КОМСІТІ!

Ці люди не хочуть платити, а сільрада НЕ ПРИМУШУЄ їх. Треба починати з питання сміттєутворення!

Але ж ви зарубали створення сміттєсортувальної лінії, розповідаючи усім, що “Горобець хоче побудувати сміттєспалювальний завод на ваших пасовищах!
Це могло б вирішити проблему сміття в селах раз і на завжди:

  • Безкоштовний вивіз сміття у населення
  • Безкоштовне для громади прибирання усіх сміттєзвалищ
  • Дохід від реалізації сміття в бюджет громади

Зараз ви займаєтесь показухою – за бюджетні кошти (які ви НЕ ЗАРОБИЛИ) ліквідуєте НАСЛІДКИ, які будуть з’являтися знов і знов.

Схоже на те, що кожен раз, коли піднімається питання сміття, виконкому просто потрібна готівка на свята.

“Давайте виділемо 90 тис, а потім розберемся.”

Прибирання звалищ мусить проходити прозоро, під контролем громадськості, яка буде спостерігати за роботою, рахувати куди та скільки сміття вивозиться! Щоб не було як завжди.

Послідовність в цьому питанні така:
1) Припиніть сміттєутворення, проводьте роз’яснювальну та профілактичну роботу (так, виділяйте на це кошти, і їх треба набагато менше, ніж на прибирання, яке ви хочете зараз здійснити. Займіться тим, чим я займаюсь протягом багатьох років, за власні кошти.

2) Створюйте інспекцію з благоустрою, складайте протоколи по 152 ст., поповнюйте бюджет сільради! Нехай Ільчук там і чергує – він все одно отримує гроші –
користі буде більше, ніж від “інспектора з праці“, звіт за пророблену роботу якого ми незабаром запитаємо.

За прибирання мусить платити той, хто сипле сміття! А не добропорядні платникі податків!

3) Робіть проект, готуйте кошторис, проводьте тендер і вже потім починайте прибирання.

“Ми крадемо і брешем, а ви не поливайте брудом”

Потрібні 90 тисяч просто зараз? Я особисто вважаю, що 90 працівників виконкомів усіх наших сіл громади повинні скинутися по 1000 гривень зі своїх зарплат – усе одно від вас ніякої користі!

За стільки років ви звикли занадто вільно, тупо і безконтрольно розпоряджатися коштами громади. Це мусить бути припинено!

P.S. Всім, хто хоче повідомити про сміттєзвалища – надсилайте координати та фото!

Мапа сміттєзвалищ Піщанки та Орлівщини

Ми продовжуємо робити реєстр усіх сміттєзвалищ громади та будемо намагатися їх прибирання діючою владою, коли вищезазначені питання будуть вирішені.

Напишіть свій відгук