Сьогодні відбулася зустріч членів виконкому Піщанської ОТГ на території свиноферми Сігма з її власником Санасаром Куюмчаном. На зустрічі були присутні члени виконкому:
  • Мазниця Микола Павлович – Заступник сільського голови
  • Деревчук Валентина Степанівна – Керуючий справами виконавчого комітету сільської ради
  • Гаценко Віктор Васильович – В.О. старости Орлівщинського старостинського округу
  • Андрієнко Олександр Іванович – Директор санаторія «Курорт Орлівщина»
Також депутати:
Радкевич Анатолій Йосипович
Задерака Олександр Іванович
Вячеслав Горобець
Я запізнився і прийшов на обговорення головної проблеми – як позбутися сморіду, який розповсюджує свиноферма, що унеможливлює нормальне життя мешканців Піщанки. Фахівці свиноферми стверджували, що позбутися сморіду неможливо. Присутні з боку громади висловлювали думку, що тваринницькі комплекси в Європі працюють, не створюючи таких незручностей місцевому населенню. Тобто, проблема все ж такі в бажанні власників вирішувати це питання.
«Робіть що хочете, але щоб сморіду не було», – такою була головна думка більшості присутніх.
Але я вважаю, що обговорювати лише питання сморіду – недоцільно. Ця проблема існує і обговорюється багато років. Ми чуємо обіцянки з боку керівництва ферми вирішити її, але 10 років далі балачків справа не йде. Моя пропозиція, яку я висловив присутні полягала у наступному.
  1. Свиноферма працює та користується ресурсами громади, але ніякої користі громаді не приносить. Щоб екологічний та інші податки та збори залишалися у громаді, ПП Сігма мусить змінити юридичну адресу та зареєструватися на території Піщанської громади.
  2. Відкрити доступ до усіх документів, що не складають комерційну таємницю та відносяться до технологічних процесів тваринництва та правовстановлювальних документів – проектна, земельна, дозвільна документація, результати перевірок та укладені договори на утилізацію відходів – всього, що відноситься до екологічної інформації, якою володіє забруднювач та мусить бути публічною відповідно до Закону.
  3. Сільська рада мусить якнайшвидше за бюджетні кошти замовити екологічний аудит території Піщанської ОТГ у незалежного та ліцензованого аудитора, а свиноферма Сігма – максимально сприяти проведенню такого аудиту. Тільки фахове комплексне дослідження зможе виявити проблеми, що створені цим підприємством та рекомендувати шляхи їх вирішення. З метою незалежного та об’єктивного підходу, екоаудит має проводитися саме за кошти та в інтересах територіальної громади, а не за кошти власника підприємства, як було запропоновано на зустрічі.
В особистому спілкування зі мною Санасар Куюмчан обіцяв максимально сприяти проведенню екоаудиту «щоб залишити у Піщанці добре ім’я». Нагадаємо, що згідно рішення виконкому, завдання робочої групи були наступні:
  1. З метою вивчення та визначення шляхів вирішення наболілої проблеми забруднення атмосферного повітря виробничими викидами свинотоварного комплексу приватного підприємства «Сігма», забезпечення прав громадян на безпечне довкілля і здоров’я створити робочу групу у складі, що додається.
  2. Доручити робочій групі з виїздом на місце вивчити хід реалізації проектних заходів зменшення впливу свиноферми на довкілля та належного поводження з відходами (зокрема, встановлення фільтрів для очистки викидів із приміщень свиноферм, створення і дію системи очищення стоків свиноферми, реконструкції каналізації та інших заходів).
Отже поки що можна зробити такий висновок: за результатом «виїзного обговорення» на території Свиноферми, ці завдання не виконані.
Олексій Прокопенко
Олексій Прокопенко, правозахисник та активіст Орліщини, додає: «По результатам цієї зустрічі робоча група повинна написать висновок про необхідність проведення екологічного аудиту проблемних територій Піщанської ОТГ якнайшвидше,  виконком – прийняти відповідне рішення. А сільрада – внести зміни до бюджету, за необхідністю. Тим більше, що усі правові підстави існують: Закон України “Про екологічний аудит” Стаття 19. Правові підстави для проведення екологічного аудиту Екологічний аудит проводиться на підставі договору між замовником та виконавцем, укладеного відповідно до вимог цього Закону та інших нормативно-правових актів.  При проведенні обов’язкового екологічного аудиту, замовником якого є заінтересований орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування, такий договір укладається після письмового погодження з керівником або власником об’єкта екологічного аудиту. Обов’язковий екологічний аудит в Україні проводиться у випадках:
  • Банкрутства підприемства;
  • Приватизації;
  • Передачі в концесію об’єктів державної і комунальної власності;
  • Передачі або придбання підприємства в державну або комунальну власність;
  • Передачі об’єктів державної або комунальної власності в довгострокову оренду;
  • Створення спільних підприємств на основі об’єктів державної і комунальної власності;
  • Екологічного страхування об’єктів;
  • У інших випадках, передбачених законом.
«Про затвердження переліку видів діяльності та об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку»:

У галузі тваринництва, птахівництва та рибництва:

– тваринницькі комплекси для вирощування свиней (5 тис. голів і більше), великої рогатої худоби (2 тис. голів і більше), хутрових тварин (3 тис. голів і більше), птиці (60 тис. кур-несучок і більше, 85 тис. бройлерів і більше);

– виробництво у сфері (установки) з перероблення та утилізації відходів тваринного походження, у тому числі птахівництва, рибництва;»

Так само підпадає під екологічний аудит і Новомосковська трикотажна фабрика, що розташована в Піщанці та Орлівщині. Обидві локації мають 2 труби, з яких майже цілодобово валить чорний дим – на це неодноразово скаржились мешканці. Треба негайно перевірити правові підстави для цих викидів, зробити заміри ГДК забруднюючих речовин та змусити підприємство встановити очисні споруди. Ніякі димів не повинно бути у «найтуристичнішей громаді Дніпропетровщини», якщо ми дійсно розраховуємо на цей статус. І якщо Сігма, начебто, готова співпрацювати, діалог з Новомосковською Трикотажною Фабрикою ще передує. І краще, якщо будуть для цього підстави у вигляді екологічного аудиту. Вячеслав Горобець

ДОВІДКА

Команда Розвитку та реформ” з’ясувала, що відносно ПП Сігма у 2017 році відкрито 2 кримінальних провадження за порушення природоохоронного законодавства в с. Степове.

В 2017 році Державна екологічна інспекція у Дніпропетровській області повинна була провести перевірку діяльності свиноферми в Песчанці в рамках кримінальної справи №12015040440001346. І ще одна перевірка планувалася Головним управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області. Результати цієї перевірки поки що невідомі.

В 2018 році підприємство  Сігма перевірятимуть наступні контролюючі органи: Держпраці, МНС та Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів.

   

Напишіть свій відгук