Все почалося з громадських слухань, проведення яких було на той час обов’язковою умовою для надання погодження на реконструкцію корівників. Вони просто були сфальсифіковані:

Більшість депутатів Піщанської сільської ради, зазначених в протоколі громадських слухань, взагалі не існувало. Про що свідчить довідка сільської ради. Інші зазначені заперечували свою присутність.

Умовами надання висновку Новомосковської районної санепідемслужби та висновку Державної екологічної експертизи були такі параметри оцінки впливу на навколишнє середовище:

“Перевищення ПДК перерахованих вище речовин в атмосферному повітрі на границі ферми в житловій зоні з урахуванням фону не буде, а саме: діоксид азоту – 0,014 ПДК, оксид вуглецю – 0,00036 ПДК, аміаку – 0,058 ПДК, сірководень – 0,203 ПДК, фенолу – 0,018 ПДК, пилу – 0,134 ПДК.”

  • Між тим вже в 2014 році дослідження забруднення повітря виявило перевищення гранично допустимих концентрацій на відстані 1000 метрів – 2,1-2.8 разів по аміаку, а на межі санітарної зони (500 м) по аміаку в 5-6,3 разів, по сірководню – в 1,5 разів!
  • Підприємство брало на себе зобов’язання здійснювати природоохоронні заходи:

“Северо-западный сектор 500-метровой санитарно-защитной зоны свиноводческой фермы озеленяется деревьями (тополь, ясень) и кустарниками (сирень, шиповник) на полосе шириной 50 м. Деревья высаживаются квадратно-гнездовым методом 3×3 м (10 рядов), кустарники – через 1.5-2.0 м друг от друга (10-12 рядов).
Вблизи свинарников рекомендуется высадка хвойных пород деревьев, ореха и других, которые обладают фитоцидными свойствами, отпугивающими насекомых.
В местах размещения навозохранилиша проектируется рядовая и групповая посадка деревьев для улучшения эстетического восприятия территории сельскохозяйственного производства.
Возле административно-бытового корпуса проектом предусматривается устройство площадки для отдыха. Одиночно и группами предусмотрена высадка кустарников, цветников, посев трав, установка скамеек и урн для мусора.
Воздействие проектируемой деятельности на почву, растительный и животный мир. заповедные территории оценивается как экологически допустимое.”

  • Бачите ліс з хвойних дерев біля свиноферми? Квітники? Посадки бузку та горіха? Ні? А вони є…

«Источниками выделения загрязняющих веществ являются семь свинарников, три емкости отсепарированной жидкости…»

  • Порахуйте на фото кількість заповнених лагун… Це тому, що свиноферма давно перевищила проектовані потужності виробництва.

Обіцяли покращення соціального середовища:

“Положительным аспектом реконструкции свиноводческой фермы является создание 33 дополнительных рабочих мест и обеспечение населения мясной продукцией.
Принятые проектом природоохранные мероприятия, утилизация образующихся отходов, предотвращают отрицательное воздействие реконструируемого объектов на условия жизнедеятельности населения и в целом на окружающую социальную среду.”

  • Знаєте скільки людей працює на свинофермі з Піщанки? Один! А скільки вона сплачує в бюджет громади? НУЛЬ! Тому що зареєстрована в Степовому і всі податки сплачуватиме там.

Соціальна відповідальність підприємства також дорівнює нулю. Куюмчани на кожній зустрічі розповідають про те, скільки мільйонів вони вкладають в модернізацію. А що з того мешканцям? Як воняло – так і воняє. Як зливали лайно, так і ллють.

Навіщо нам підприємство, яке вже 10 років годує обіцянками, не виконує взятих зобов’язань, не поповнює бюджет, забруднює довкілля, знищуючи статус кращої курортної зони Дніпропетровщини?

Якби була політична воля у нової місцевої влади – на знахабнілих підприємців знайшлась би управа: незабаром землі за межами населених пунктів перейдуть до власності ОТГ. Можна влаштувати постійні перевірки діяльності свинарника, забезпечити спостереження та фіксування порушень закону. Розробити правову позицію та влаштувати позови до суду. Визнати реконструкцію корівників незаконною. Врешті решт – скасувати оренду землі.

Але навряд чи діюча влада, яка навіть не вміє законно провести сесію, здатна на це. Тим більше, що наразі нами будуть керувати однопартійці власника свиноферми – БЮТ отримав більшість в сільській раді. Тому, «любі мої», дихайте глибше, дякуючи Юлії Володимирівні Тимошенко за «подарунок Пщанці» та “демократію” для своїх.

Напишіть свій відгук