Друга сесія Піщанської ОТГ почалась з доповіді Ольгі Шавериної, експерта з грантового фінансування ЄС, на яку ми хочемо звернути вашу увагу:

«Наразі ОТГ мають великі можливості залучати державне та європейське фінансування на мільйони євро.

Ми зробили декілька проектів для Піщанки:
– реконструкція стадіону (конкурс Міністерства регіонального розвитку)
– проект розвитку креативного сектору Піщанки
– реалізація програми боротьби з палінням

Це не просто мало – це КАТЕГОРИЧНО мало, тому що грантів багато і нові з’являються щомісяця. З різних джерел пропонується від десятків тис. євро до мільйона.

Щоб приймати участь у цих конкурсах, потрібні проекти: що Піщанська ОТГ хотіла б впровадити, який результат отримати: нові робочі місця, додаткові податкові надходження, підвищення самозайнятості і таке інше.

Але досвід моєї роботи з вами свідчить про те, що активності з боку Піщанки майже немає. Всі три подані проекти були запропоновані моєю ж організацією в форматі «ми пропонуємо, а ви або погоджуєтесь, або ні».

Останні конкурси ми вас навіть не питали – ми просто вигадали для вас програму боротьби з палінням, коворкінг та креативний розвиток і це була б для вас велика несподіванка, якщо б ми виграли для вас ці гроші, принесли та сказали «А тепер ви мусите боротися з курінням». А ви скажете: «А навіщо це нам?». Так не повинно бути, це не правильно!

Ви мусите пропонувати нам свої ідеї, пропозиції та шляхи вирішення проблем, разом з детальним кошторисом. Якщо ми не маємо цього від вас – від нас теж не буде користі.»

Ольга Шаверина зауважила, що Піщанка є «кандидатом на виліт» з програми «Мери за економічне зростання», учасником якої село стало в минулому році. Для набуття статусу діючого члену та доступу до програм фінансування, наступним кроком мало бути створення Плану Економічного Розвитку. Ця робота передбачала визначення найбільш перспективних секторів, які можуть стати місцевими локомотивами (драйверами) зростання. Результатом даного етапу мав стати короткий (10-15 сторінок) і конкретний план місцевого економічного розвитку. Кожен учасник Ініціативи повинен розробити і подати до Секретаріату свій план протягом року з дня підписання угоди, в іншому випадку він не зможе продовжити участь в Ініціативі “Мери за економічне зростання”.

Але в цьому напрямку не було зроблено НІЧОГО. Заступник голови з питань економічного розвитку Олександр Спічак в листопаді минулого року повідомив Вячеславу Горобцю, що такий план мусила розробити сама Ольга Шаверина.

Але ж розроблення такого плану передбачає проведення аналізу структуру місцевої економіки з особливою увагою до місцевого приватного сектору в промисловості, сільському господарстві та сфері послуг. Тобто – надання статистичних даних та інвестиційного паспорту для аналізу, який мала опрацювати та узагальнити саме сільська рада. Але там були занадто зайняті виборчими перегонами та політичними перемовинами, щоб звертати увагу на такі дрібниці.

Зараз можна впевнено сказати, що в сільраді взагалі немає фахівців, щоб провести таку роботу. Єдина група активістів в громаді, яка розробила такий план, була «Команда розвитку та реформ», але наші ідеї і досвід не зацікавили ані владу, ані населення.

У діючого керівництва та депутатського складу не має ані фаху, ані політичної волі, щоб залучати фінансування для інфраструктурних проектів від державних органів та європейських донорів, сприяти економічному розвитку та створенню робочих місць

Вони тільки здатні піднімати податки (про це буде окремо) та кошмарити залишки місцевого бізнесу через «інспекцію по праці».

Втім, щоб вирішити багато важливих питань за зовнішні кошти, у громади залишилось тільки 5 років (загалом – навіть менше).

«Потім субвенції з держбюджету та фінансування Державного фонду регіонального розвитку припиняться і громада залишиться без грошей, зі своїми проблемами на самоті. Про це я писав в статті «Чим, насправді, є децентралізація». «Команда розвитку та реформ» пропонувала в свої програмі точності те, про що каже в своїй промові Ольга Шаверина – збалансований економічний розвиток, створення комбінату обслуговуючих та переробних комунальних підприємств, дохід з яких залишається в бюджеті громади в повному обсязі. Залучення на це фінансування з державних фондів та створення умов для розвитку малого бізнесу для підвищення самозайнятості населення. Але нас висміювали за це в соцмережі. І наразі ми вже бачимо прагнення та підхід «досвідчених» людей до залучення фінансування. І їх кадрову політику. Наслідки та результат не забариться», – говорить Вячеслав Горобець.

Напишіть свій відгук