Пограбунок і руйнація комунальної сфери

Фігуранта кримінальних справ за розкрадання бюджетних коштів хочуть зробити членом виконкому Піщанської ОТГ

0
3901

Корупція, підробка документів, рейдерське захоплення комунального майна селища Меліоративне, декілька кримінальних справ – наслідки «господарської діяльності» приватного підприємця та депутата Новомосковської райради Герасимчука Дмитра Юрійовича.

Відстійники очисних споруд, приміщення ЖЕКу, приміщення Ощадбанка в Меліоративному, мережа водопостачання та водовідведення Піщанки та Знаменівки  – це тільки загально відомий перелік суспільного майна, яке за короткий період часу перейшло до власності або під контроль нового «керівника» комунальної сфери.

Людину, яка вирішила загарбувати комунальне господарство Меліоративного, а незабаром – і всієї громади – добре знають і мешканці, і депутати.

У сфері інтересів Дмитра Юрійовича – майже весь перелік комунальних проблем, вирішення яких відбувається за рахунок місцевих бюджетів: благоустрій, сміття, водопостачання та каналізація. Але якби ці проблеми дійсно вирішувались… Як кажуть мешканці, Дмитро Герасимчук має талант налагоджувати тісні стосунки з головами наших сільрад, наслідком чого стає відсутність конкурентів для його підприємств при проведенні тендерів на бюджетні закупівлі. Він постійний і бажаний гість в домі діючого голови селища Меліоративного Тищенко Сергія Володимировича. «Звісно, що вони там не в нарди грають», – кажуть люди. В наслідок цих «домовленостей», управління комунальною інфраструктурою переходить до компаній ФОП «Герасимчук» та ТОВ«Комсіті» швидко і без зайвого розголосу.

Окремо варто торкнутися сміттєвої проблеми. «Комсіті» надає послуги вивезення побутових відходів в майже у всіх великих селах нашої майбутньої громади, окрім Знаменівки (де це питання взагалі не вирішується). В тариф, який сплачують абоненти, закладено збирання, вивезення, утилізація та захоронення відходів. Але ж з метою «заощадження», замість утилізації та захоронення на офіційних полігонах, «Комсіті» тривалий час звалювало відходи в несанкціонованих місцях – котлованах, балках, на полях. Тобто, фактично пересуваючи сміття від утворювачів в інші місця нашої громади, забруднюючи навколишнє середовище.

Про це, до речі, свідчать депутати Меліоративного: що замість належної утилізації сміттєвози ФОП «Герасимчук» розвантажували зібране сміття просто в котлован поблизу Меліоративного. І тільки після розголосу та влаштованого депутатами в сільраді скандалу, це припинилося.

«Ми просто взяли відеокамеру та влаштували спостереження, зафільмували як автівки його підприємств неодноразово сипали сміття в невстановленому місці, створюючи черговий смітник, – розповідає депутат селищної ради Олександр Поздняков.  Дмитро Герасімчук приїхав тоді на зібрання, махав документами, стверджував, що в нього все легально, але проти відео нічого не зміг заперечити». З цього приводу була відкрита кримінальна справа. По інформації Орлівщинського правозахисника Олексія Прокопенко, загалом Дмитро Герасимчук вже відзначився в 3-х кримінальних справах, які наразі розслідуються:

  1. Підприємство Герасимчука тривалий час надавало Орлівщинській сільраді послуги з благоустрою, не маючи техніки, оформлених працівників, а вартість робіт була завищена в 5-10 разів
  2. ФОП Герасимчук “ліквідувало” неіснуючі стихійні звалища на суму понад 100 000 гривень. При цьому невідомо куди поділись ліквідовані відходи в обсязі близько 1000 куб.м.
  3. Підприємство Герасимчука надавало послуги вивезення сміття, в тому числі промислових відходів, на неіснуюче сміттєзвалище в с. Піщанка (згідно документів), але фактично – вивозило відходи на стихійні сміттєзвалища біля Меліоративного та Орлівщини, в наслідок чого забруднено близько 1 га сільгоспземель.

Дмитро Герасимчук 1990 року народження є депутатом Новомосковської районної ради,  обраний від партії «ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК». В неофіційному спілкуванні з інші депутати пов’язують його з головою райради Наталією Книжник, також обраною від Опозиційного блоку. Яку в свою чергу знають як «людину Вадима Нестеренко». Мешканці наших сіл неодноразово бачили її на громадських обговореннях, де вона агітувала за створення об’єднаної громаді з центром в місті Новомосковськ.

Може саме тому у Герасимчука немає ніяких проблем з виділенням ділянок та отриманням комунальної власності, що підпорядкована райраді. Таким чином в користування його компаній потрапили очисні споруди, ставок-накопичувач, які належали колись Меліоративненській селищній раді. Зараз без конкурсу в довірче управління «Комсіті» передані водопроводи Піщанської та Знаменівської сільських рад, та мережа водовідведення Меліоративного.

За інформацією правозахисника та громадського активіста с.Орлівщини Прокопенко О.В. підприємець Герасимчук Д.Ю. став неодноразовим співучасником злочинних схем колишнього голови Орлівщинської сільської ради:

В грудні 2015 року спеціальним сміттєзбиральним транспортом, що належить Герасимчук Д.Ю.  було вивезено промислові, в тому числі токсичні, та побутові відходи на землі Орлівщинської сільської ради районі  селища Меліоративне, прилеглих до електричної підстанції та заводу комбікормів «Оріль-лідер».  По  даному  факту  було відкрите кримінальне провадження №12016040350000138 за ознакою  статті 239 Кримінального кодексу України, а саме – забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров’я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля.

В листопаді 2015 року ФОП Герасимчук Д.Ю. отримав від Орлівщинської сільської ради 4920,00 гривень за  видалення безхазяйних відходів на території с.Орлiвщина, в лютому 2016 року ФОП Герасимчук Д.Ю. отримав від Орлівщинської сільської ради 7500,00 гривень за вивiз твердих побутових відходів, при цьому  сільрада мала договірні відносини з іншою організацією. По даному  факту було відкрите кримінальне провадження №12016040350000937 за ознакою  статті 191 Кримінального кодексу України, як привласнення коштів.

В квітні 2016р. ФОП Герасимчук Д.Ю. отримав від Орлівщинської сільської ради 22607,00 гривень за  благоустрій кладовища по вул.Чкалова  с.Орлівщина, при цьому організація не мала ні штатних працівників, ні спеціальної техніки. Вартість робіт була завищена на 600%. Підприємець  в тому ж місяці отримав від Орлівщинської сільської ради 93184,00 гривень за видалення безхазяйних вiдходiв на території Орлiвщинської с/ради. При цьому компетентними органами Новомосковського району  безхазяйні вiдходи на території Орлiвщинської с/ради не документувались. Дані матеріали, що мають ознаки злочину статті 191 Кримінального кодексу України, як привласнення коштів, було приєднано до кримінального провадження №12016040350000937.

І це лише стислий перелік «здобутків» людини, яка вирішила «впорядкувати» комунальні проблеми нашої громади. Децентралізація нарешті дає нам справжнє право на самовизначення та управління, замість жебрацтва в районної влади. Отже чи не час нам вже гнати таких «ефективних господарів» із громади?

Напишіть свій відгук