24 травня в 15-00 в Піщанському будинку культури відбудеться перша установча сесія Піщанської ОТГ

0
1640

24 травня в 15-00 в Піщанському будинку культури відбудеться перша установча сесія Піщанської ОТГ. Запрошуються всі бажаючі.

Про цю подію мали б офіційно повідомляти громадськість посадові особи сільської ради. А не через сільське “сарафанне радіо”, коли мешканці випадково дізнаються про те, що відбудеться чергова сесія. Яка до речі, знову буде приймати рішення з порушенням діючого законодавства, згідно якого проекти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.
(стаття 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації»).

Частиною 1 статті 15 Закону «Про доступ до публічної інформації» розпорядники інформації зобов’язані оприлюднювати зокрема, нормативно-правові акти, акти індивідуальної дії (крім внутрішньоорганізаційних), прийняті розпорядником, проекти рішень, що підлягають обговоренню, інформацію про нормативно-правові засади діяльності.

Закон України «Про доступ до публічної інформації» не містить винятків із загального правила щодо необхідності оприлюднення за 20 робочих днів до дати розгляду з метою прийняття проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування.

Відповідно до частини 6 статті 55 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» голова районної ради забезпечує гласність у роботі ради та її органів, обговорення громадянами проектів рішень ради, важливих питань місцевого значення, вивчення громадської думки, оприлюднює рішення ради, скликає сесії ради, повідомляє депутатам і доводить до відома населення інформацію про час і місце проведення сесії ради, питання, які передбачається внести на розгляд ради, веде засідання ради.

/Роз’яснення Мінрегіону України щодо оприлюднення проектів рішень місцевих рад та можливості депутатами цих рад вносити поправки до таких проектів/

На першій сесії сільської, селищної, міської ради голова виборчої комісії лише інформує раду про підсумки виборів депутатів та голови і визнання їх повноважень, після чого засідання веде вже новообраний голова.

На першій сесії сільської, селищної, міської ради належить вирішити питання:
– обрання секретаря ради;
– утворення виконавчого комітету ради, визначення його чисельності, затвердження персонального складу;
– утворення постійних комісій ради, затвердження їхнього складу, обрання голів комісій;
– затвердження структури виконавчих органів ради, загальної чисельності апарату ради та її виконавчих органів;
– затвердження плану роботи ради.

Де проекти рішень?

Повідомлення про скликання сесії доводиться до відома депутатів і населення не пізніш як за десять днів до сесії і публікується в місцевих засобах масової інформації. До початку роботи сесії мають бути підготовлені, розмножені й роздані депутатам під час їх реєстрації проекти рішень або заготовки проектів (з пропущеними окремими прізвищами, фразами чи цифрами, які уточнюються й голосуються під час розгляду питання).

Нехтування законодавством України с першої сесії – це успадкування славнозвісних традицій Піщанської сільської ради. Добрий початок для Піщанської ОТГ. І це – тільки початок…

Напишіть свій відгук