Громада, дружня до дитини

0
1505

«Я прожив довге життя і не зніс жодного яйця , але це не заважає мені судити про якість яєчні», – казав Бернард Шоу, відомий ірландський драматург і публіцист.

Чомусь вважається, що про якість освіти можуть судити тільки професійні педагоги, з відповідним фахом та стажем. Але ж наша команда впевнена, що давати оцінку якості освіти – це відповідальність та обов’язок батьків! Саме від їх контролю та нагляду за навчанням дітей залежить, чи будуть розвиватися таланти їх дітей, чи отримають вони необхідні знання та навички, щоб бути готовими до викликів сучасного світу – конкуренції, змін та новітніх технологій.

Знайомимо вас з наступним членом Команди розвитку та реформ, головою батьківського комітету з Орлівщини, мамою двох дітей, Олександрою Дмитрушенко.

Олександра за фахом – вчитель англійської мови та зарубіжної літератури. Закінчила Дніпропетровський Національний Університет. Багато спілкується з дітьми та їх батьками про шкільне життя та тривалий час вивчає їх думку. Дуже бажає та працює над тим, щоб її діти навчались за оновленими програмами та методами навчання, з оновленим освітнім простором.

Громада, дружня до дитини

Після об’єднання громада бере на себе обов’язок дбати про освіту та медицину, про добробут усіх своїх мешканців. Так чи інакше майже кожна родина в громаді пов’язана зі школою чи садочком. Тому важливо розуміти, що зміниться в освіті після утворення ОТГ.

Перше – фінансування школи перейде від районного відділу освіти до місцевої ради. Так зараз фінансуються дитсадочки. Тому простіше буде батькам контролювати витрати на освітні заклади. Наступним важливим кроком є створення опорної школи, яка стає освітнім ядром всієї громади, наповнюється новими технічними засобами та методами навчання, сюди безкоштовно їдуть старшокласники, щоб якісно готуватися до вступу в ВНЗ.

Важливо розуміти, що невеликі школи НЕ закриваються, поки в них навчається більше 25 учнів.

Ключовим завданням при реформуванні освіти в ОТГ є підтримка компетентних та відповідальних педагогів. Також важливо прислухатися до потреб, інтересів та здібностей дітей, створювати можливості для безкоштовного поглибленого опанування певних шкільних та позашкільних галузей.

Школа має бути безпечним місцем, бо діти тут проводять більшу частину дня. Рівень довіри між школою та дітьми, школою та батьками має бути завжди високим, бо тільки так ми зможемо виростити впевнених та цілеспрямованих дорослих.

Отже, ключові завдання розвитку освіти в Піщанській ОТГ.

  • Створення опорної школи на базі Піщанської ЗОШ I-III ст.
  • Безкоштовні шкільні автобуси для учнів та вчителів
  • Співпраця шкіл замість конкуренції
  • Прозорість діяльності школи
  • Впровадження нових освітніх проектів
  • Забезпечення школярів якісним харчуванням
  • Турбота про безпеку дітей в ОТГ

Зміни в освіті починаються зараз. Один з етапів реалізації нового закону про освіту є прозорий конкурс на посаду директорів шкіл району. На сайті районного відділу освіти з’явилося оголошення про громадські обговорення щодо конкурсу.

Від активності громади залежить, чи буде ця процедура реальною, чи лише на папері. Активні освітяни майбутньої громади, подавайтеся на конкурс! Батьки та учні, підтримайте достойних!

Олександра Дмитрушенко

*** 6 лют. 2018
Шановні відвідувачі нашого сайту! У розділі Громадські обговорення розміщено проект Положення про порядок проведення конкурсу та призначення директорів закладів загальної середньої освіти (шкіл, навчально-виховних комплексів). Будемо вдячні за Вашу думку та надані пропозиції. Обговорення триватиме згідно чинного законодавства з 06 лютого 2018 року до 06 березня 2018 року.

Напишіть свій відгук