В кінці 2017 року незадовго до закриття виборчої дільниці № 120505 у селі Майське Синельниківського району під час виборів в Зайцівську ОТГ на дільницю зі зброєю та сокирами увірвалися два десятки молодиків. Вони розкидали урни для голосування, побили вікна, завдали поранення співробітнику поліції, що охороняв дільницю. Також постраждали декілька членів дільничної виборчої комісії. Під час огляду затриманих автомобілів у салоні та багажниках знайшли вогнепальну та травматичну зброю, автомати Калашникова, карабіни, помпові рушниці, набої, бронежилети, балаклави, арматуру та бейсбольні біти. Такі дії пов’язані з тим, що близько 5 тисяч гектарів земель, які увійдуть до новоствореної ОТГ, незаконно обробляє відомий аграрний магнат, а нова влада має намір навести з цим порядок.

У 2016 році відбулася спроба силового захоплення фермерського господарства «ДАР», розташованого в с. Попасне Новомосковського району Дніпропетровської області. Озброєні люди, кількість яких, за деякими даними, сягає ста осіб, зібралися близько господарства. Ферму захищали озброєні селяни. Як повідомив Анатолій Гайворонський, голова Асоціації фермерів і землевласників Дніпропетровської області, захопленням керував народний депутат від БПП Вадим Нестеренко.

Сьогодні в Україні щоб впливати на місцеву політику вже недостатньо мати тільки фінансовий та медійний ресурс. Тепер справу нерідко вирішують міцні та озброєні хлопці – фактор брутальної сили, фактор вулиці вже прописався в українській політиці. Суспільство стає все більш агресивним. До того треба додати, що на селі йде запекла боротьба за землю, яку збираються незабаром продавати і приватизувати.

Тому все більш нагальним питанням стає безпека: охорона громадського порядку, приватної власності та протидія організованої злочинності у громадах.

Піщанка, Орлівщина, Меліоративне та Знаменівка після довготривалого протистояння, організованого посіпаками відомого місцевого земельного магната, нарешті отримали можливість створити об’єднану територіальну громаду а з нею – і можливість самостійно вирішувати багато проблем. Одною з яких є погіршення криміногенної ситуації, особливо у сільської місцевості – крадіжки, напади, пограбування та навіть вбивства.

Нажаль, зазвичай ми стаємо свідками того, як наша «полюстрована», нова (стара) поліція спокійно спостерігає за проявами бандитизму та виявляє байдужість у протидії та розслідуванні кримінальних злочинів.

Тому питання безпеки громадян – одне з важливіших завдань місцевої влади. Згодом буде прийнято закон про Муніципальну поліцію та повноваження по захисту прав и свобод мешканців частково перейдуть до органів місцевого самоврядування.

Тому «Командою розвитку та реформ» передбачено створення «Муніципальної варти» у вигляді комунального підприємства та розроблено проект програми місцевої безпеки, яка покликана забезпечити швидке реагування на правопорушення у населених пунктах Піщанської об’єднаної громади, охорону комунальної та приватної власності, протидію злочинам та припинення правопорушень у співпраці з органами внутрішніх справ. А саме:

  • До складу місцевої служби безпеки та охорони будуть входитимуть підготовлені, добре мотивовані та екіпіровані кадри з числа професійних військових або учасників АТО, які будуть працювати на постійних засадах.
  • Передбачається створення постійно діючих місцевих осередків служби безпеки з власним автотранспортом, які будуть реагувати на виклики мешканців протягом декількох хвилин.
  • Планується створена цілодобової служби порятунку та гарячої лінії «911», яка буде приймати виклики та за необхідністю спрямовувати їх на відповідні державні служби та установи швидкого реагування.
  • Для людей літнього віку, інвалідів та інших категорій людей з обмеженими можливостями за рахунок громади буде встановлено кнопки SOS для швидкого виклику оператора, охорони або служби медичної допомоги.

У разі надзвичайних ситуацій така Служба охорони буде швидко мобілізовувати дієспроможні групи, здатні забезпечити не тільки охорону громадського порядку, але й чинити спротив організованим злочинним та терористичним угрупуванням на місцевому рівні, в тому числі – і рейдерським захопленням. Мною розроблена програма підготовки фахівців для місцевих органів безпеки, в тому числі у територіальних громадах, яка буде втілена у життя у Піщанскій ОТГ протягом 3 років.

Аркадій Шевченко, кадровий офіцер Збройних сил України, учасник АТО, керівник Піщанської місцевої самооборони у 2014-2015 роках.

1 коментар

  1. Ідею я підтримую повністю, тим паче що сам її подав ще в минулому році, та існує дуже багато але! 1). Погодження створення подібної організації з законодавством України. Створення на зразок Національної Дружини протизаконно та нагадує самовправство. 2) Фінансування. Екіпіровка навіть початкового рівня, авто, ПМЗ та з/п патрульним вимагають немалі кошти і громаді потягнути їх буде не легко. 3). Підготовка кадрів і їх атестація. Згідно законодавству України: мати, зберігати і використовувати засоби захисту і самооборони (спецзасоби) має право особа, яка пройшла необхідне навчання і отримало кваліфікацію “Охоронник”, а дозвіл на засоби відстрілу гумовими кулями або іншими набоями не смертельної дії має право охоронник 3-4-го розряду.

Напишіть свій відгук